VI блок на АЕЦ "Козлодуй" ще бъде спрян в петък срещу събота, за да се ремонтира пропускът на радиоактивна вода от трети парогенератор.

Това съобщи "24 часа", като цитира свои източници.  Официално съобщение от централата няма.

Изборът за времето за спиране е заради прогнозираното затопляне. Срокът на ремонта, според мнения на различни експерти, е между 7 и 17 дни.

Стойностите на отделяната през тръбичките вода са под пределните, които изискват спиране. Има две гранични линии.  При първата, при която обаче блокът може да работи, изпускането е 4 литра на час. В сегашната ситуация течът е литър на час.

Наблюдават теч в топлогенератор 3 на блок 6 на АЕЦ Козлодуй

Наблюдават теч в топлогенератор 3 на блок 6 на АЕЦ Козлодуй

Няма риск от промяна в радиационната обстановка

Припомняме, че на 30 ноември от централата съобщиха, че в процеса на експлоатация на 6 блок на АЕЦ "Козлодуй" са регистрирани индикации за пропуск на топлоносител от първи към втори контур в трети парогенератор.

От централата уточниха, че не са достигнати стойности, надхвърлящи ограниченията за безопасност в технологичния регламент на блока. При достигане на ограниченията за експлоатация в регламента, блокът ще бъде спрян за отстраняване на пропуска.

Количеството на пропуска бе предмет на непрекъснат контрол, като към момента стойността му е няколкократно по-ниска от съществуващите ограничения.

Няма промяна в радиационната обстановка в работните помещения и на площадката на АЕЦ "Козлодуй".

Шести блок на АЕЦ "Козлодуй" отново работи

Шести блок на АЕЦ "Козлодуй" отново работи

След отстраняване на причините, довели до изключването

През ноември авария изключи шести блок на ядрената централа.