Шести блок на АЕЦ "Козлодуй" ще бъде спрян за изпълнение на планирани превантивни дейности, свързани с индикации за пропуск на топлоносител. Това ще се случи на 15 април, съобщават от централата.

От ядрената централа уверяват, че периодът на спирането е съобразен с наличието на достатъчно електроенергия в енергийната система на страната в това време на годината.

Повредата не е сериозна. Установените при непрекъснатия мониторинг на системите и съоръженията на блока данни за пропуск от първи към втори контур в трети парогенератор не превишават нормите за безопасна експлоатация. Няма промяна в радиационната обстановка в работните помещения и на площадката на АЕЦ "Козлодуй", уточняват от централата.

Решението за спиране на блока и изпълнение на профилактични и ремонтни мероприятия е взето, за да бъде осигурена необходимата висока безопасност и експлоатационна надеждност на атомната централа.

След приключване на планираните дейности шести блок отново ще бъде включен в енергийната система на страната. Пети блок работи съгласно производствения график, казват още от АЕЦ "Козлодуй".

АЕЦ "Козлодуй" вече има застраховка за транспорта на отработеното ядрено гориво

АЕЦ "Козлодуй" вече има застраховка за транспорта на отработеното ядрено гориво

МС одобри допълнително споразумение към договора за застраховка "Гражданска отговорност"