5-ти блок на АЕЦ “Козлодуй” е спрян за планов годишен ремонт. Той е спрян в 1.41 часа тази нощ, съобщават от централата. Предвижда се плановият ремонт да продължи до втората половина на май месец.

На 1000-мегаватовия блок ще бъдат извършени необходимите ремонтни дейности, профилактика на оборудването и на системите. От АЕЦ-а уточняват, че реакторът ще бъде презареден със свежо ядрено гориво. Това била 23-ата поред горивна кампания.

За да бъде реализиран планираният обем мерки от проекта за продължаване срока на експлоатация е създадена необходимата организация. Сред тези мерки са обследване на парните турбини и сепаратори-паропрегреватели, обследване на съдове и тръбопроводи и други дейности от заключителните етапи на проекта. Редица мерки от проекта за повишаване на топлинната мощност също ще бъдат изпълнени.

С пълно натоварване на мощността в момента работи 6-ти блок на АЕЦ „Козлодуй”. Двата енергоблока са произвели 4 млн. 770 хил. MWh електроенергия от началото на годината. От централата уверяват, че това е станало като са спазени всички изисквания за безопасна и надеждна експлоатация на ядрените мощности.