400 населени места на територията на ЧЕЗ, 160 – на ЕВН и 397 – на Енерго про са без електрозахранване, по данни на електроразпределителните дружества в обедните часове днес. Това съобщават от Министерство на енергетиката.

Скъсани електропроводи, паднали стълбове заради падналия обилен сняг и обледяване при минусови температури са основните причини за авариите, поясняват от ведомството. На терен работят стотици екипи на ЕРП-тата. Държавните институции и местната власт им оказват пълно съдействие.

Енергийната министърка Теменужка Петкова посети област Враца, където снегът нанесе най-сериозни поражения на електропреносната мрежа. Тя успокои хората, като ги увери, че се прави всичко възможно максимално бързо да бъде възстановено електрозахранването в засегнатите райони.

На място в най-засегнатите райони на територията на ЧЕЗ и ЕВН бяха заместниците на Петкова – Николай Николов и Жечо Станков. Те са съдействали за максимално бързо нормализиране на ситуацията и възстановяване на тока.

Пред БНР Петкова е пояснила, че близо половин млн. абонати са без ток

По информация на ЕНЕРГО-ПРО към 18.00 часа без електрозахранване остават към 50 000 клиенти в 249 села.

209 населени места в Североизточна България вече имат електрозахранване. Отстранени са десетки аварии по електропроводи средно напрежение, предизвикани от снежните виелици и обледяването. Едновременно с това се работи и по повреди по съоръжения от мрежата ниско напрежение.

Все още на територията на Североизточна България има населени места, достъпът до които е затруднен поради снежни преспи и закъсали автомобили.