Служебният кабинет удължи на днешното си заседание до края на 2024 г. действието на решението на Министерския съвет (МС) за определяне на стойностите, които служат за изчисляване на тавана на пазарните приходи на производителите на електроенергия. Досега то беше валидно за първата половина на годината, информират от правителствената пресслужба.

При приходи над определените максимуми производителите на ток дължат вноски във фонд "Сигурност на електроенергийната система".

Според МС до момента мярката за изчисляване на таван на приходите за отделните типове производители на електроенергия се доказва като устойчиво решение за балансиране на интересите на производителите и необходимостта от натрупването във фонд "Сигурност на електроенергийната система" на средства за компенсации за цените на електрическата енергия и природния газ.

"Възраждане" иска удължаване на компенсациите за бизнеса заради цените на тока

"Възраждане" иска удължаване на компенсациите за бизнеса заради цените на тока

Ще предложат таванът на цената от 200 лв., какъвто се прилага, да падне на 180 лв.

Таванът на пазарните приходи за различните типове производители на електроенергия се определя на базата на следните стойности:

- АЕЦ "Козлодуй" - 150 лв./MWh;

- Производителите на електрическа енергия от кондензационни централи на въглища - 300 лв., плюс умножената по 1.32 средномесечна цена на тон СОг емисионни квоти за MWh;

- Производителите на електрическа енергия от въглища с добавено гориво от биомаса (твърди или газообразни горива от биомаса) и/или отпадъци и/или нефтопродукти и/или комбинация от тях - 300 лв., плюс умножената по 0.9 средномесечна цена на тон емисионни квоти СО², за MWh;

- Производителите на електрическа енергия от ВЕИ без договор за компенсиране с премии - 300 лв./MWh.