В АЕЦ "Козлодуй" не се е случила авария, а изключването на 5-ти блок е станало според разписаните правила. Няма опасност за хората, няма теч на радиация.

Това увери за БиТиВи енергийният министър Теменужка Петкова.

Тя обясни, че се е задействала защитата на блока при извършване на рутинна операция.

В рамките на днешния ден очакванията са 5-ти блок да влезе в паралел. Агенцията по ядрено регулиране ще направи проверка.

Авария спряла пети блок на АЕЦ "Козлодуй"

Авария спряла пети блок на АЕЦ "Козлодуй"

Новината потвърди депутатът от ДПС Рамадан Аталай

Петкова заяви и че е направена необходимата организация подаването и производството на електрическа енергия да не прекъсва. Няма населени места без електрическо подаване, заяви още енергийният министър.

Новината за инцидента в ядрената ни централа съобщи рано тази сутрин депутатът от ДПС Рамадан Аталай. 

Съобщението на сайта на АЕЦ "Козлодуй" гласи: На 22.01.2021 г. в 1 часа и 16 мин. пети блок на АЕЦ "Козлодуй" бе изключен от енергийната система на страната след задействане на аварийната защита на реактора. Всички системи на блока са сработили съгласно проектните алгоритми. Причината за изключването е задействане на защита по време на рутинни операции. Няма отклонение от нормалната радиационна обстановка.

В момента се извършват подготвителни дейности за пуска на блока, който се планира да стане до края на деня.

Шести блок на АЕЦ "Козлодуй" работи в съответствие със съгласувания с "Електроенергиен системен оператор" ЕАД график за натоварване.