Българският енергиен министър Теменужка Петкова пое председателството на Съвет "Транспорт, телекомуникации и енергетика" в част "Енергетика". Това се случи на последното формално заседание на Съвета. Министър Петкова пое председателството от министъра на икономиката и инфраструктурата на Естония Кадри Симсон.

Павлова обяснява на депутатите приоритетите на европредседателството

Павлова обяснява на депутатите приоритетите на европредседателството

Културата ще се разглежда като един от основните двигатели в бъдещото развитие на ЕС

Петкова благодари на естонското председателство за значителните постижения в изпълнение на общата програма на триото Естония, България и Австрия. Тя акцентира, че заедно с всички енергийни министри на ЕС са постигнали общ подход по законодателни актове от пакета "Чиста енергия за всички европейци" - регламента за управление на Енергийния съюз, директивите за електроенергия и енергия от ВЕИ и регламента за електроенергията.

Снимка 329743

Източник: Пресцентър МЕ

"Ще работим активно за насърчаване партньорствата на всички равнища на основата на интегриран подход и съвместно сътрудничество, с фокус към засилване на регионалното сътрудничество със Западните Балкани", изтъкна енергийният ни министър.

Петкова изтъкна, че изграждането на стабилен Европейски енергиен съюз и постигане на положителни резултати по теми от дневния ред на Съвета на ЕС са основен акцент в програмата ни за първото българско председателство.

"За нас е важно осъществяването на поетапен и икономически обоснован преход към ниско-въглеродна енергетика, при отчитане на националните специфики на енергийния сектор във всяка държава-членка", дообясни министър Петкова.