Над 360 000 лв. извънредни разходи заради тежките метеорологични условия от началото на годината отчита ЧЕЗ. Това са показали разчетите на дружеството, след като са обобщени повредите.

От ЧЕЗ посочват, че над 700 техни служители са се борили със счупени и замръзнали съоръжения при екстремни условия. В резултат на силния вятър, обледяванията и обилния снеговалеж са били скъсани 2 тона проводници. Наложила се подмяната на над 500 изолатора. Повредени са 82 стълба по мрежата средно и ниско напрежение, в чиято подмяна ЧЕЗ ще инвестира извънредни средства в обем на около 100 000 лв., посочват от ЧЕЗ.

В съобщението си до медиите от компанията поясняват, че за възстановяване на електрозахранването служителите й са положили над 16 000 човекочаса извънреден труд. При отстраняване на авариите екипите са изминали 55 хиляди километра.

Директорът „Експлоатация и поддържане на мрежата“ в ЧЕЗ Разпределение България Виктор Станчев обяснява, че използват всички възможни технически и човешки ресурси, но работата по възстановяване на захранването изисква и технологично време. По думите му в някои ситуации служителите на ЧЕЗ трябвало да носят материали на ръце в продължение на километри, през терени без пътища и през половин метър сняг. Екипите на ЧЕЗ реагираха максимално бързо и адекватно, категоричен е Станчев.

Поддържаната от ЧЕЗ мрежа е дълга 60 000 км. Тя е три пъти по-голяма от републиканската пътна мрежа. Значителна част от нея е въздушна, което я прави уязвима на лоши метеорологични условия. От компанията обръщат внимание, че в същото време през последните две зими сме свидетели на екстремни явления като дъжд при минусови температури, съчетан с леден вятър. Те водят до обледявания и късат кабелите, затова са сериозно предизвикателство за електроразпределителната мрежа.

От ЧЕЗ изтъкват, че над 800 млн. лева са инвестирани в електроразпределителната мрежа на страната от встъпването на родния ни пазар през 2005 година.