Няма основания електроенергията да поскъпне с 30 на сто след либерализацията на пазара. Това заяви в интервю за БиТиВи министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Тя обясни, че никой не може да предвиди каква ще бъде точната цена, защото тя ще се определя от търсенето и предлагането. Доставчиците на ток ще се конкурират така, че да осигурят на потребителите най-добрите цени.

След въвеждането на пълната либерализация след началото на 2016 г. цената на електрическата енергия няма да се определя от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), а от търсенето и предлагането, подчерта Петкова. Комисията ще има ангажимента да определя цената за пренос, цената за достъп до мрежата и цената „задължение към обществото”, но цената на електрическата енергия като такава ще се определя от пазара, подчерта още веднъж Теменужка Петкова.

Тя обясни, че обикновеният потребител ще има възможност да избира сам доставчика на електрическа енергия, а доставчиците ще бъдат много.

След пълната либерализация се очаква леко повишаване на цената на електрическата енергия.

Теменужка Петкова коментира, че много скоро след това цената енергията на базата на пазарните отношения на търсенето и предлагането би паднала на нива, които са под тези преди либерализацията. По думите й това означава, че пазарът е изиграл своята роля да бъде най-добрият регулатор и да бъде най-добрият начин за определяне на цената.

Работело се по това повишаването на цената да се случи максимално плавно и постепенно. Такъв бил и съветът на Световната банка.

Петкова коментира, че основен ангажимент в този процес на държавата ще бъде да се погрижи за една немалка група български потребители, които могат да се определят като енергийно бедни, за да могат те да поемат цените на тази либерализация.

Министърката посочи, че страната ни е една от последните в рамките на Европейския съюз, която не е либерализирала напълно своя електроенергиен пазар. Тя е категорична, че това е наш ангажимент, който сме поели и трябва да изпълним.

Енергийната министърка обясни, че пълната либерализация на електроенергийния пазар не е еднократен акт, а един процес. Тя посочи, че ще има един междинен период, който ще бъде насочен към това да даде възможност българските потребители да се ориентират в ситуацията, да могат да направят своите проучвания, своите анализи и наистина да изберат най-добрия доставчик.

Теменужка Петкова успокои, че няма риск българските потребители да останат без електрическо захранване. Тя обърна внимание, че те могат да сменят доставчика си без да заплащат такса. Единственото условие е да са приключили своите финансови взаимоотношения, да са платили своите сметки с предишния си доставчик.