Позицията, която изпрати българското правителство, е по-скоро предпазлива, страхлива и в някои моменти грешна. Това заяви Трайчо Трайков, бивш министър на икономиката, по време на експертна дискусия за изисканото от страна на Европейската комисия становище на страната ни по антимонополното дело срещу "Газпром".

Според Трайков, в качеството му на експерт, заявеното като политическа оценка и като предложения за мерки и корекции, не отиват достатъчно далеч. Той констатира, че двете основни крепости в тази битка, които следва да бъдат постигнати, са справедлив пазар и компенсация за миналото надплащане на цените на газа.

По думите му сумата на тези надплатени пари към "Газпром" достига 3 млрд. лева.

България е надплатила около 3 млрд. лева за газ, изчислява Трайчо Трайков

България е надплатила около 3 млрд. лева за газ, изчислява Трайчо Трайков

Какви компенсации може да получи България, пита бившият министър

"Трябва да си искаме парите, които сме платили", настоя Трайков. Но в позицията на българското правителство не се поставят подобни претенции. Това правят страни като Полша, Литва и Естония. Така се стига до парадокса, в който България е сред петте страни, които са пострадали в ценово отношение, дори е най-ощетена, но не иска компенсация за това.

Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията посочи, че правителството забравя, че ябълката на раздора е България. По думите му, то добавя само козметични предложения в направените от "Газпром".

Да искаме германските цени от „Газпром“, настоява Трайчо Трайков

Да искаме германските цени от „Газпром“, настоява Трайчо Трайков

90% от складовете за горива са на една фирма, обобщи бившият енергиен министър

Припомняме, енергийни експерти настояват редовното правителство да ревизира становището, изпратено до Европейската комисия от предходния служебен кабинет "Герджиков".

Според представителите на Инициативата за справедливи цени на горивата - Илиян Василев, Васко Начев, Трайчо Трайков, Васил Чакъров изпратената позиция ще доведе до пропускане на възможността ефективно да се реализират правата на българските енергийни дружества.

Илиян Василев коментира, че ние сме опрели до ситуацията, в която казваме как така "Булгартрансгаз" ще бъде приватизиран. Той определи като абсурдно твърдението, че приватизацията на "Булгартрансгаз" би било загуба на национален суверенитет.

"Какво правим ние, измисляме нова икономика", попита Василев. По думите му така наречената базова цена на газа е преговорна и сега и не отразява обективни и независими критерии на пазара. Той посочи, че "Булгартрансгаз" също е в незавидна позиция и я грози глоба от 200 млн. евро., ако не създава условия за ранно третиране на участниците в преноса на газ.