Бившият енергиен министър и настоящ председател на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев намира за справедливо решението на Арбитражния съд за АЕЦ „Белене”.

Припомняме, че страната ни трябва да заплати милиони евро за изработеното оборудване за централата. Енергийната министърка съобщи сумата от 550 млн. евро, а „Росатом” – 620 млн. евро. От енергийното министерство обясниха разликата от 70 млн. евро с факта, че решението на Арбитражния съд все още се анализира и засега става въпрос само за първоначален прочит.

Пред БНТ Добрев уточни, че сумата, която трябва да изплатим, е за незаплатените фактури до изтичането на споразумението между българската и руската страна през март 2012 година. 

Арбитражният съд е потвърдил правотата на българската позиция, че няма сключен договор за строеж на централа, а само споразумение, което вече не е валидно.

Герберът смята, че правителството на тройната коалиция е трябвало да откаже авансово плащане още през 2008 г. Така щяло да се предотврати изработването на оборудването за Белене и съответните плащания, възлизащи на над 1 млрд. лева.

Още тогава имало яснота, че Националната електрическа компания (НЕК) няма да плати проекта. Впоследствие откази дошли и от двата стратегически партньора - немската Ер Ве Е и американската Ес Ейч Би Си. На над 10 млрд. евро е изчислена мощността. От тях нашата компания трябвало да инвестира половината, но финансовото й състояние не позволявало.

Тъй като не можем да осигурим финансирането още в края на 2008 г. изпълнителният директор на НЕК е предложил авансът да не се превежда. В прав текст се казвало, че проектът не е по силите на България. Вместо правителството да забави превеждането на аванса и да потърси стратегически инвеститор, гласувало 300 млн. лева, които били преведени на Българския енергиен холдинг (БЕХ). БЕХ пък ги превело на НЕК, като с част от тях било платено за „Цанков камък”, а другата част – аванс за оборудването, с което е стартирало изпълнението на споразумението за „Белене”, обясни Добрев.

Според него е трябвало да се подпише споразумение с Ер Ве Е и да се внесе акционерния капитал и от двете страни, за да са сигурни, че проектът ще се изпълни.