Цената на суровия петрол преди месец беше 80 долара за барел, вчера се достигнаха рекордни стойности за последните осем години и достигнахме до 86 долара за барел. Това е главната причина да нарастват цените на основните горива. Предполагам, че те ще достигнат до около 2,50 лв. Това заяви Светослав Бенчев от Българска петролна и газова асоциация в сутрешния блок на БТВ.

Цената на газа в Европа надхвърли невероятните 1 900 долара

Цената на газа в Европа надхвърли невероятните 1 900 долара

Става въпрос за ноемврийските фючърси

По думите му на последната среща на ОПЕК е било решено да не се увеличават квотите на производство: "това означава, че търсенето продължава да е по-голямо от предлагането. Дефицит засега няма. Ако не се увеличи производството, цените могат да тръгнат още нагоре и могат спокойно да надминат 90-95 долара за барел", уточни той.

Светослав Бенчев обясни, че другото нещо, което държи цената на суровината висока е цената на енергийните ресурси.

"Цената на нашите бензиностанции се е вдигнала с около 11% в рамките на месец-месец и половина, в същото време цената на суровината е нараснала с около 25%", поясни той.

Тимерманс не смята, че Русия притиска пазара на газ в Европа

Тимерманс не смята, че Русия притиска пазара на газ в Европа

ЕК ще разгледа датите на България за въглищните централи, но те нямат бъдеще

Според него това поскъпване е съвсем нормално с наближаването на зимния период и у нас сме с най-ниските цени на горивата в ЕС със и без такси.