Можеше да се предвиди покачването на цените на газа заради развитието на икономиката, влияят и други фактори - например пандемията от коронавирус. Но се надяваме, че цените ще слязат на долу следващата година и настоящите цени са временно явление. Това заяви Франс Тимерманс, зам.-председател на ЕК, пред бТВ. Франс Тимерманс е на посещение в България.

Русия изпълнява своите договори, няма причина да се смята, че притискат пазара, но търсенето е огромно в световен план. В Китай има голям проблем, Русия доставя голямо количество там, посочи Тимерманс, който е убеден, че не се манипулира пазара на ток от страна на Руската федерация.

Борел призова ЕС към единство срещу енергийната зависимост от Русия

Борел призова ЕС към единство срещу енергийната зависимост от Русия

Диверсификация и ускоряване на енергийния преход...

Той коментира и ситуацията с въглищните централи. Има криза с енергоподаването, но правителствата имат отговорността да се грижат за хората си и да осигуряват суровина, за да можем да се топлим през зимата. Дългосрочно се вижда, че няма бъдеще в използването на въглища, все повече страни изповядват тази политика, това, което трябва да се подсигури, е по-добро бъдеще за хора, които живеят в райони, където има въгледобив. Внук съм на двама миньори и приемам лично темата, уточни зам.-председателят на ЕК.

Вятърната и соларната енергия са евтини и ще се подсигурят много по-ниски цени, природният газ е добро решение, качеството на въздуха е много добро. В България над 10 000 души умират от мръсен въздух и това трябва да се поправи. Въглищата няма да имат история скоро, категоричен е Тимерманс.

ЕК ще разгледа плана на България за въглищните централи - "но колкото повече време минава, ще ни струва по-скъпо", предупреди Франс Тимерманс.

Държавно предприятие обира съкращенията в Мариците

Държавно предприятие обира съкращенията в Мариците

Когато една основна мощност излиза от експлоатация, друга трябва да я замести

Относно датите за затваряне на въглищните централи в Плана за възстановяване и развитие (2038 г. и 2040 г.), той каза, че те ще бъдат проверени, но ЕК ще застане на страната на миньорите и техните семейства. Това, което има бъдеще, са новите технологии, категоричен е зам.-председателят на ЕК.

И Нидерландия, и България са с временни правителства преди избори и очакванията към българския план са много ясни - как да се направи страната добра за инвестиции, с по-добри работни места и да се промени животът на хората, анализира Тимерманс. Той каза, че анализирането на Плана за развитие на България ще продължи няколко месеца, а относно правителството на страната ни - Тимерманс смята, че е "по-добре да бъде качествено".

ЕК няма против използването на атомна енергия, всяка страна трябва да реши за себе си, коментира той по повод плановете за строеж на АЕЦ "Белене". Ние ще сме на страната на България и ще наблюдаваме това да е безопасна централа, заяви Франс Тимерманс.

Температурата се е покачила с един градус на планетата, което е довело до огромни проблеми, ако се качи с 2 градуса - ще се стигне до война за храна и вода, това трябва да се спре, а за да се случи това, трябва да променим икономическия си модел и да намалим вредните газове. Време е за промяна, категоричен е той, обяснявайки смисъла на Зелената сделка.

Наблюдава в България промяна и как българите се движат към свобода, трябва да се изгради бъдеще, в което сме по-малко зависими от старите горива, за да има по-ниски цени на ел. енергията, заключи Тимерманс. Относно съдебната реформа у нас - той коментира, че стъпките на страната ни са в правилна посока и ЕК ще подкрепя България.

България и още 9 страни от ЕС зоват атомната енергия да бъде включена в "зеления" списък

България и още 9 страни от ЕС зоват атомната енергия да бъде включена в "зеления" списък

От атомната енергия имало и икономическа полза