Върховният представител на Европейския съюз по външната политика Жозеп Борел призова страните-членки на общността към единство за преодоляване на зависимостта от вноса на руски енергоносители на фона кризата с цените на газа.

"Тази криза се дължи на различни причини, но всички сочат към необходимостта да се ускори прилагането на европейската зелена сделка. В краткосрочен и средносрочен план е необходимо също да подобрим енергийната си сигурност, за да гарантираме достъпна енергия, с която да осигурим нашата икономика и зеления преход. И двата въпроса са ключови за външната политика и политиката по сигурността на ЕС и за нашето положение в света." - се казва в анализ на Борел, публикуван на сайта на Службата за външна политика на ЕС.

"Европа трябва да действа: сегашната ситуация носи риск от създаване на реална енергийна бедност, дестабилизиране на правителствата, възпрепятстване на икономическото възстановяване и подкопаване на подкрепата за зеления преход в държавите-членки." - посочва още той.

По думите му, енергийната зависимост на ЕС е един от ключовите аспекти в отношенията на общността с Русия. Той отбелязва, че руската страна не е доставила на европейския пазар допълнителни количества газ, с каквито е разполагала, и така е провокирала ценовия скок. Борел подчертава, че е необходим принципен, балансиран и стратегически подход по отношение на Москва.

Цената на газа в Европа надхвърли невероятните 1 900 долара

Цената на газа в Европа надхвърли невероятните 1 900 долара

Става въпрос за ноемврийските фючърси

"ЕС зависи от Русия за вноса на изкопаеми горива, но руската икономика и държава също се нуждаят от приходите от нашия внос на енергия. Енергийните въпроси са една важна причина, поради която ЕС трябва да стане по-сплотен в отношенията си с Русия и да запази единството на целите между страните-членки. Това не винаги е било така в миналото и за да се изправим пред тази криза, трябва да постигнем напредък в тази посока." - категоричен е първият дипломат на ЕС.

"За да гарантираме по-добре енергийната сигурност на ЕС, трябва да диверсифицираме нашите източници, доставчици и маршрути, да помогнем на други страни да ускорят своя собствен енергиен преход и да помогнат за стабилизиране на нашата международна среда." - допълва Жозеп Борел.

В ЕП настояват за разследване на "Газпром" за скока на цената на газа

В ЕП настояват за разследване на "Газпром" за скока на цената на газа

ЕК да провери за манипулация на пазара, а "Газпром" успокоява ЕС, че може да му достави газ за зимата