Група законодатели от различни политически групи в Европейския парламент призова Европейската комисия да проучи ролята на ПАО "Газпром" в скока в цените на природния газ, като заяви, че подозира манипулация на пазара, съобщава "Блумбърг".

Сривът в предлагането доведе до рекордни разходи за енергия в Европа, свивайки печалбите за някои от индустриалните гиганти на континента и заплашвайки да наруши икономическото възстановяване на региона.

Цените на газа са се утроили тази година и биха могли да продължат да растат за "следващите седмици", според Международната енергийна агенция.

Цената на газа в Европа надхвърли умопомрачителните 950 долара

Цената на газа в Европа надхвърли умопомрачителните 950 долара

Цената само за ден подскочи с цели 20 процента

Последните действия на контролирания от държавата руски износител на газ пораждат подозрения за умишлено усилие да се използват цените на енергията за политически натиск върху Европа, заявиха в петък повече от 40 членове на законодателната власт на ЕС.

"Газпром" иска да получи зелена светлина за незабавно стартиране на противоречивия газопровод "Северен поток 2", по който той вече е завършил строителството си, но трябва да получи окончателните регулаторни одобрения от Германия и ЕС, за да започне да го използва.

"Призоваваме Европейската комисия спешно да започне разследване за евентуални умишлени пазарни манипулации от "Газпром "и потенциално нарушение на правилата на ЕС за конкуренция", се казва в писмото отправено до изпълнителния вицепрезидент на Европейската комисия Маргрете Вестагер и Комисарят по енергетиката Кадри Симсън.

Говорителят на "Газпром" Сергей Куприянов заяви, че компанията "ще трябва да се консултира с адвокатите си" относно искането на депутатите от ЕС.

"Северен поток 2" няма да доставя газ от 1 октомври

"Северен поток 2" няма да доставя газ от 1 октомври

Предстои процедурата по сертификация

Писмото подчертава опасенията, че руската компания може да използва високите цени на газа като причина за стартиране на доставките за Европа дори преди да получи регулаторно одобрение от Берлин и Брюксел.

Това би нарушило законодателството на ЕС и допълнително би засилило противоречията около тръбопровода, който е построен заобикаляйки Украйна и вече е разделил страните членки на блока.

В допълнение към започването на разследването, Европейската комисия има правомощието да "приеме временни мерки срещу "Газпром", ако "Северен поток 2" започне да работи незаконно", пише членът на Европейския парламент Андриус ​​Кубилиус в писмо до Вестагер и Симсън.

"Както и други средства, необходими за привеждане на поведението на "Газпром" в съответствие с правилата на ЕС в областта на енергетиката и конкуренцията." 

В отделни коментари на онлайн среща на Международния бизнес конгрес в петък главният изпълнителен директор на "Газпром" Алексей Милер заяви, че Европа е изправена пред зимния отоплителен сезон с недостатъчно напълнени складове за газ.

Поради това "виждаме, че цените в Европа вече са счупили всички възможни рекорди и може би дори достигнатите вече ще бъдат счупени в близко бъдеще", каза Милер.

Полша се отказва от газа от Русия

Полша се отказва от газа от Русия

Варшава се надява да започне доставки на газ по тръбопровода Baltic Pipe от 1 октомври догодина

Липсата на износ от Русия - която попълва собственото си изчерпано хранилище - е една от причините европейските запаси от газ да са по-малко пълни от обикновено за времето на годината.

Доставките на континента също бяха ограничени от полева поддръжка в Норвегия, докато наличността на товари от втечнен природен газ е ограничена от спирането на заводи в САЩ поради урагани.

Като основание на твърденията си законодателите на ЕС посочиха спирането на част от производството на "Газпром", неспособността на компанията да отчете транспортния капацитет през съществуващите тръбопроводи и отказа да гарантира допълнителни обеми на доставки през лятото, за да запълни складовете в Европа.

Европейската комисия потвърди в петък, че е получила писмото, но се въздържа да коментира всякакви възможни действия.

Милер каза, че "Газпром" все още е надежден доставчик и ще бъде в състояние да отговори на европейското търсене през следващата зима "без значение колко студено е времето".

В Русия доволни: поскъпването на газа ще ускори въвеждането в експлоатация на "Северен поток 2"

В Русия доволни: поскъпването на газа ще ускори въвеждането в експлоатация на "Северен поток 2"

Цената на газа в Европа през последните дни стигна рекордни равнища