Българската държава се намеси, изпълни своя ангажимент и не остави близо 200 хиляди български граждани на студено.

С това се похвали министърът на енергетиката Теменужка Петкова в ефира на Нова телевизия по повод на „газовата новогодишна тема”.

Припомняме, че часове преди настъпването на новата година премиерът Бойко Борисов се захвана, организира редици срещи между енергийните дружества и обяви, че с това е спасил доставките на природен газ към „Овергаз”.

Енергийният министър призна, че самата тя не е участвала в тези разговори, защото вече е била извън София, но пък по телефона е поддържала непрекъснат контакт.

Българската държава се намеси и изпълни своя ангажимент да не остави абонатите на „Овергаз” без доставки на природен газ”, разказа министър Петкова и определи това като една отговорна постъпка.

„Тези 200 хил. български граждани каква Нова година щяха да посрещнат?”, се зачуди министърът на енергетиката. Тя категорично не прие появилите се твърдения, че така държавата е нанесла удар на „Овергаз” и дори опроверга – „държавата подаде ръка в този труден за „Овергаз” момент”.

На старта на новата година министър Петкова коментира и цената на тока. Тя успокои, че цената на електрическата енергия ще остане такава до решенията за новия ценови период, тоест до лятото.

Цената на електрическата енергия се определя от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР)”, припомни обаче енергийният министър. Тя се похвали, че важното за 2016-та година е процесът по пълна либерализация на електроенергийния пазар, което означава да бъде освободен пазар.

„Българският потребител не трябва да се притеснява от този процес”, успокои министър Петкова.