Украйна няма да подновява договора за пренос на руски газ към Европа от 2025 г. Това стана ясно от думите на енергийния министър Румен Радев след разговорите, проводени в Украйна в предходните дни. Това стана ясно от думите на енергийния министър Румен Радев , който бе изслушан в подкомисията за контрол на европейските средства.

Това означава, че Европа няма да получи 14 милиарда кубични метра годишно. Най-много по това трасе получава Австрия, след това Унгария, Словакия, Чехия. Припомняме, че България не получава руски природен газ от април 2022 г, когато едностранно "Газпром" спря изпълнението на договора си за доставка. Също така дори и не започнаха преговори за нов дългосрочен газов договор, тъй като вече подписания изтече тогава до края на годината.

Алтернатива може да е Вертикалният коридор - проект на газовите оператори на Гърция, България, Румъния, Унгария, Словакия, Молдова и Украйна за разширяване на съществуващите газови връзки помежду им.

Русия не преговаря с никого за транзит на газ към ЕС

Русия не преговаря с никого за транзит на газ към ЕС

Европа е решена да се откаже напълно от руския газ

Бавим се с усвояването на средствата за ВЕИ за битовите потребители. 80 милиона лева са предвидени, като са подадени 2001 проекта, те още не са оценени. Енергийният министър иска по-бързо да се усвояват парите. 160 милиона лева ще са средствата по процедурата, която ще стартира през юни. Трябва да се направи тази програма атрактивна за потребителите. Програмата за улично осветление пък предвижда над 50 милиона лева като към нея интерес са проявили над 40 общини. 125 милиона лева са средствата за тази цел, а 100% е безвъзмездната помощ. В България има интерес от изграждането на малки инсталации. Убедили сме ЕК да отпусне средства за това, въпреки че Брюксел е за подкрепата за големите инсталации.

Но реформите в енергетиката са трудни. Най-трудна е реформата за националния фонд за декарбонизация. За 850 милиона евро за 7 години е проектът за ЕСО за кабелни трасета и повишаване капацитета на мрежата. Той отключва капацитета за присъединяване.

С висок риск е проектът на Столична община за отопление от геотермални води, стана ясно още от изслушването на министъра на енергетиката . Очаква се решение дали СО ще продължи проекта. Напредват 17 проекта за енергийна ефективност в индустрията. Работи се и по цифрова модернизация на ЕРП-та.

Русия заяви, че ще доставя газ, дори ако спре транзита през Украйна

Русия заяви, че ще доставя газ, дори ако спре транзита през Украйна

Сегашното петгодишно споразумение между Москва и Киев изтича в края на 2024 г