Шефът на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов коментира, че в начало на функциониране на енергийната борса цените често пъти показват големи амплитуди нагоре или надолу, но уточни, че дори и той не може да каже посоката.

„Горещият” въпрос за цената на тока след либерализацията на пазара повдигна пред шефа на КЕВР депутатът от „БСП Лява България” Таско Ерменков по време на заседанието на парламентарната комисия за контрол над регулатора. Той настоя да чуе и каква ще е съдбата на енергийно бедните българи. „Процентът на енергийно бедните ще се увеличи поне до 70%”, смята социалистът.

„В начало на функциониране на борсата цените често пъти показват големи амплитуди нагоре или надолу”, призна от своя страна Иван Иванов, но уточни, че дори и той не може да каже посоката.
Говорейки за либерализирания пазар Иванов припомни, че утре е официалният старт на Националната българска енергийна борса. Първоначално тя ще заработи в тестови режим до края на годината.

Припомняме, миналата седмица министърът на енергетиката Теменужка Петкова потвърди, че често в началото на работа на енергийна борса цената на тока скача.

Все пак председателят на регулатора се съгласи, че за съдбата на енергийно бедните трябва да се помисли, защото макар, че цената на електроенергията е най-ниска в Европа, то и заплатите ни са най-ниски.

„Необходимо е ясно договаряне с Министерство на труда и социалната политика (МТСП), за да се актуализират енергийно бедните домакинства или т.нар уязвими потребители”, обясни Иванов и уточни още, че задължително енергийните помощи трябва да са по-високи. „Тогава може цената на електроенергията да порасне”, загатна Иванов.

Стана ясно, че за да заработи нормално независимата енергийна борса у нас, за пореден път трябва да се „закърпи” Закона за енергетиката.
За нуждата от още законодателни изменения в сектора обясни председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов пред парламентарната комисия.

Депутатите от нея настояха да чуят от „първа ръка” какви инициативи да вземат, за да осигурят развитието на либерализирания електроенергиен пазар, но и да подобрят обслужването на клиентите на енергийни и ВиК услуги.

Шефът на енергийния регулатор дори посъветва народните избраници да направят промените в закона още в първите три месеца на следващата година.
Една от тези промени е необходимостта в българското законодателство и в наредбите за функциониране на борсите да бъде приведен Регламент 1227, който се отнася за прозрачността на пазара на търговия на едро с енергия.

„Стриктното прилагане на този регламент би гарантирало прозрачност и равнопоставеност на участниците в борсата”, увери Иванов.

Той се похвали, че КЕВР от своя страна вече е въвела част от този регламент в изменението на правилата за търговия с електрическа енергия и природен газ и още разпоредбите на регламента са включени и в т.нар правила за поведение на участниците в енергийната борса.

Другата спешна промяна е необходимостта от изменение на сегашния статут на Националната електрическа комисия (НЕК).
В момента тя е купувач и обществен доставчик, но с началото на борсата тя не може да изпълнява тези функции”, обясни проблема председателят на регулатора.