"Пресилени са изказванията, че енергетиката у нас може да затвори." Това заяви пред News.bg енергийният експерт Васко Начев за решението на държавата за ТЕЦ "Марица" 3 в Димитровград.

По думите му двете неща (опазване на околната среда и енергетика) нямат връзка помежду си и не може всичко да бъде слагано под общ знаменател - този, който нарушава би трябвало да бъде санкциониран, и този, който е в нормите и спазва правилата, няма логика да попадне под каквато и да било рестрикция от страна на Европейската комисия.

Той увери, че страната няма да загуби 30% от енергийните си мощности и да внасяме електричество от други държави. Тази опция не същества, уточни Начев.

Васко Начев успокои, че няма опасност и от режим на тока в България. Ние имаме свръхпроизводство на електроенергия и нашата страна е балансьор на електроенергия за целия регион. Темата би била само за използване като инструмент за всяване на паника, но реално няма такава възможност и хипотеза, подчерта Начев.

Той призова медиите да питат и да се обърнат конкретно към служебния енергиен министър Росен Христов откъде ще внесем газ за зимните месеци, за да може да преживеем зимния отоплителен сезон. "Той говори така - според него морето е до колене и е въпрос на негов избор. Хората трябва да усетят колко далеч от реалностите са неговите действия", каза още Начев.

Режим на тока няма да има, сигурен е енергийният министър

Режим на тока няма да има, сигурен е енергийният министър

Всичко с интерконектора върви по план, увери Росен Христов