Установени са три високи превишения на нормите за серен диоксид от ТЕЦ "Марица 3" в Димитровград. В рамките на по-малко от 12 часа от петък до събота се регистрирани 8 превишения на нормите за серен диоксид. Допусканите превишения в рамките на година са до 24 на средночасовите и до 3 средноденонощни норми. Това обяви служебният екоминистър Росица Карамфилова на съвместен брифинг със служебния енергиен министър Росен Христов за замърсяването на въздуха в Димитровград от дейността на ТЕЦ-а.

Населението на Димитровград няма да бъде евакуирано, въпреки огромното замърсяване на въздуха от серния диоксид, стана ясно още на брифинга.

По думите ѝ този момент е критичен предвид факта, че срещу България има две наказателни процедури, свързани със замърсяването на въздуха. МОСВ предоставя информация на ЕК с оглед на това дали има устойчива тенденция за намаляване на серния диоксид у нас. Ситуация е критична и са необходими важни и решителни стъпки, подчерта служебният екоминистър.

Пак отровен въздух в Димитровград

Пак отровен въздух в Димитровград

Измервателната станция в центъра на града отчела рекордни стойности

ТЕЦ "Марица 3" е спрян и в момента се работи по намаляване на мощностите, като засега ТЕЦ "Брикел" работи. На ТЕЦ "Брикел" е наложена административно-принудителна мярка още от август месец и тя е с предварително изпълнение, с което съдът отменя затварянето му на първа инстанция. В момента ТЕЦ "Брикел" работи, но засиленият и непрекъснат контрол на инспектори от други регионални инспекции дава и ще даде допълнителни резултати. В противен случай остават следващите мерки, закани се Карамфилова.

Никой от нас няма желание да затваря големи горивни инсталации, но има комплексни разрешителни, с които са определени условията, при които всяка една от горивните инсталации трябва да работи, отбеляза тя.

Екоминистърът се готви за одит

Екоминистърът се готви за одит

ЕК ни наказва заради липса на резултати

Има вероятност съдът да постанови мерки, свързани с отнемане на дерограциите, дадени на нормите за серен диоксид в Маришкия басейн, намаляване на мощностите и затваряне на централи, предупреди Карамфилова.

Серният диоксид представлява огромен риск за цялата енергетика на страната, заяви от своя страна служебният министър на енергетиката Росен Христов. Ние в момента сме на 23 средночасови нарушения и още при две нарушения дерогацията може да бъде отменена и може да доведе до затварянето на всички въглищни мощности в страната, предупреди той.

Екоинспекцията поиска временно спиране на ТЕЦ Марица 3

Екоинспекцията поиска временно спиране на ТЕЦ Марица 3

Причината - изпускане на неорганизирани емисии през последните няколко дни

Електроцентралите в Маришкия басейн са с мощност над 3 000 мегавата и са критични за нашата енергийна система и критични за региона ни. Може да си представите при още две нарушения на ТЕЦ "Марица 3" какво ще се случи - страната да загуби 30% от енергийните си мощности и да внася електричество от други държави, при положение, че останалите страни внасят от нас, изтъкна Христов.

Това, което служебното правителство може да направи, са пълни проверки и консултации от експерти на МОСВ с цел да преведат работата си на екологичните норми. Ако това не се случи, ТЕЦ "Марица 3" ще остане затворен, иначе ще затворим 1/3 от електроенергийната мощност на държавата. Това не е поредното затваряне на ТЕЦ и нарушение, за което после може да се обжалва и да се отвори отново. Нарушенията в ТЕЦ "Марица 3" са от изключително голяма обществена опасност, категоричен бе Росен Христов.

Той се надява държавата да успее да помогне на ТЕЦ-а да започне да работи спрямо екологичните норми, иначе в противен случай рискуваме да затворим енергетиката.

Серен диоксид замърси въздуха в Димитровград

Серен диоксид замърси въздуха в Димитровград

Отчетената стойност е шест пъти над нормата