Нови четири компании проявяват интерес за доставка и транзит на газ от Гърция към България.
Това стана ясно по време на брифинг след проведеното промоционално събитие по втората обвързваща фаза на пазарния тест по проекта за изграждане на междусистемна газова връзка Гърция – България.

Очаква се втората фаза на пазарния тест и подаването на обвързващи оферти от страна на компаниите да се случат до края на октомври. Така след първата фаза, в която девет компании са заявили интерес, се очаква общо 13 компании да се включат с подаване на такива обвързващи оферти, в които фирмите се ангажират с пренос на определени количества газ.

„Това е проект, който е от изключително важно, стратегическо значение не само за България и Гърция, но и за целия Европейски съюз”, заяви министър Теменужка Петкова.

Всички шансове този проект да приключи успешно са налице. Девет компании заявиха интерес и резервираха количества, макар и в необвързваща фаза, които са в размер на 4,380 млрд. куб. м. газ. Тези количества надхвърлят първоначалния капацитет от 3 млрд. куб. м. за този газопровод”, коментира енергийният ни министър.

По думите й това е един много добър сигнал и гаранция за това, че и втората фаза на пазарния тест, ще бъде изключително успешна. Министър Петкова коментира, че заявеното участие от тези нови четири компании гарантира, че проектът е жизнеспособен и ще бъде успешен.

Общата цена за строителството на проекта е 220 млн. евро. Неговото пускане в експлоатация се очаква в края на 2019 г.

На брифинга от гръцка страна участва министърът на околната среда и енергетиката Панос Скурлетис отбеляза, че доброто ниво на двустранно сътрудничество, не само в областта на енергетиката, има изключително важно значение за стабилността на Балканите и то в един кризисен момент.

Той отбеляза, че и двете страни сме член на ЕС и подкрепяме стратегическите проекти и цели на ЕС. По думите му това е от стратегическо значение за енергийната сигурност. Скурлетис изрази задоволство от начина, по който протича диалогът с българския му колега, както и от начина на провеждането на дейностите по проекта.
Той припомни, че гръцко-българският газопровод е свързан с големите енергийни проекти и тръбопровода ТАП и проекта за плаващ терминал в Александруполис.

По думите му това са проекти близнаци, с които се осъществява реализирането на вертикалния коридор за връзка.

Не се съмнявам, че втората фаза на пазарния тест ще бъде успешна”, заяви министър Петкова и допълни, че с гръцкия си колега работят и гледат в една посока.

Министър Петкова припомни, че има приета пътна карта още на първата фаза на проекта, която стриктно се изпълнява и в този момент. След приключването на втората фаза следва възлагане на процедурата за обществена поръчка, при която трябва да бъдат спазени всички изисквания на ЕС.

Очаква се регулаторите в двете държави да приемат правила, с които да дадат възможност на тези четири нови компании да се включат във втората фаза на пазарния тест, въпреки че не са участвали в първата фаза, както и да бъдат разработени критерии и методика за оценка на участниците при спазване на всички правила за обществените поръчки в рамките на ЕС, за да се гарантира публичност и прозрачност и да бъдат постигнати максимално добри условия и гаранция за изпълнението на този проект.

Относно участието на България в проекта за плаващ терминал „Александруполис”, енергийният ни министър уточни, че българското правителство разглежда участието си в проекта като изключително важна стъпка за диверсификацията. Тя очаква в края на месец октомври работната група по проекта да излезе с доклад.
Участието на страната ни като акционер в проекта ще е в размер на до 25%.

Скурлетис допълни, че окончателният акционерски състав не се е оформил и отчете, че има повишен интерес и от други фирми, и от други държави да се включат.