Очакваме становището на Турция за предложеното от България предпроектно предложение за изграждане на газовата връзка с нея.

Това коментира пред журналисти министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която участва в 14-та годишна международна конференция на газовата инфраструктура в Европа, чиито домакин е София.

Петкова уточни, че проектът за предпроектно проучване е финансиран с европейски средства, а бенефициент е „Булгартрансгаз”. Очаква се, след като получим становище от Турция, да започне уточняването на самия технически проект за интерконектора с нея.

Руски газ – може, но само по европравилата, прокламира Борисов

Руски газ – може, но само по европравилата, прокламира Борисов

„В момента газът ни е най-евтин в Европа”

Теменужка Петкова изтъкна, че диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на природен газ е приоритет за страната ни и затова сме склонни да разглеждаме всеки проект, който води след себе си диверсификация и е съобразен изцяло с изискванията на ЕС, т.е. с изискванията на третия либерализационен пакет.

За LNG терминала в Александруполис Петкова посочи, че позицията на България е да се разглежда проектът като възможност страната да има още една опция за диверсификация. Тя го определи като „много важен - подкрепящ проект”, влизащ в синергия с интерконектора между Гърция и България.

Дали сме заявка за участие в този проект. Имаме работна група заедно с гръцките партньори и до няколко месеца ще имаме резултат от нейната работа”, заяви Теменужка Петкова. Тя посочи, че в тази насока се водят интензивни преговори и изрази надежда скоро да има добри новини.

Министърът определи, че най-напредналата междусистемна връзка е тази с Румъния. „Извървяхме дълъг път - няколко неуспешни опита да се довърши най-сложният участък под река Дунав, който е само 2 километра, но се оказа препъни камък”, коментира още министър Петкова.

Вече има избран изпълнител за въпросния участък - австрийската компания „Хабау”, която ще изпълни точно тази част от проекта. „След като този интерконектор бъде факт, надявам се това да бъде и най-бързата възможност за друг източник за доставка на газ”, каза още министър Петкова. Тя изтъкна, че проектът предвижда и компресорна станция.

„Аз имах среща с румънския министър на енергетиката и той потвърди, че се работи по техническата спецификация и тя скоро ще бъде факт”, каза още тя.

Относно „Южен поток” Петкова заяви, че страната ни има много добър диалог с нашите партньори от „Газпром”. Припомняме, преди дни руският президент Путин заяви, че Русия не се е отказала нито от Южен, нито от Турски поток.