Руският газ трябва да се привлича и ползва по правилата, които ЕС е решил. Това каза премиерът Бойко Борисов, който участва в 14-тата годишна международна конференция за газовата инфраструктура в Европа, домакин на която е София.

С встъпителните си думи премиерът изтъкна, че това е първата от 40 години среща на такова ниво. Конференцията събира 400 участници, представители на Европейската комисия, на различни институции, свързани с енергетиката и климата.

Бойко Борисов отбеляза, че много години се говори за глобалното затопляне и е крайно време да започнем да правим нещо по въпроса.

Властта готова за всеки проект, включващ газова алтернатива

Властта готова за всеки проект, включващ газова алтернатива

Очаква се становище на Турция за изграждане на газова връзка

Последните новини, свързани с наводненията във Франция, Германия, САЩ, България, Сърбия, Унгария са само малка част от „незапомнени наводнения и горещини”. По думите на премиера, всичко това се дължи на хората и на политиката, която не щадяла по никакъв начин природата.
„Газът, биогазът и възобновяемите източници, колкото и да са скъпи, са голяма крачка напред”, заяви Борисов.

Премиерът не пропусна да отбележи, че с новите компресорни станции, които са реверсивни, потокът на газ може да върви в двете посоки.

Усилено строим връзката с Румъния, надявам се и с гърците тази година да започнем строителството на интерконектора, с Турция може би до седмица-две трябва да започне строежът на интерконектора. Понеделник откриваме новата компресорна станция в Петрич на българо-гръцката граница“, похвали се Бойко Борисов.

По време на форума той изказа благодарност за свършеното от Европейката комисия, която по думите му се е оказала най-подходящият партньор на България.
„Изключително съм благодарен на Европейската комисия, в този свят се оказа, че за да бъдеш силен, за да бъдеш успешен, трябва да имаш отговорни и силни партньори, а ЕК и ЕС в това отношение са най-подходящи“, каза още той.

Премиерът припомни и за посещението на еврокомисаря по климата и енергетиката Мигел Ариас Канете, състояло се само преди десетина дни и обявяването на Европейския газов хъб „Балкан“ като приоритет за ЕК.
Така с европейски средства се изграждат всички интерконекторни връзки.

„Когато си в един подобен могъщ съюз, защото Европа безспорно е най-доброто място за живеене в света, и всички искат да живеят в Европа, трябва да се спазват правилата. Имаме много ясни правила за трети либерализационен пакет, който трябва да важи за всички”, коментира премиерът.

Ние не сме против никой проект, стига да се изпълняват тези условия и стига да не застрашават и други страни”, каза още той.

Борисов припомни и за първия си мандат на управление - кабинета "Борисов 1”, когато са заварили най-скъпия газ в Европа.

В момента газът ни е най-евтин в Европа”, похвали се Борисов и изтъкна, че това е коствало усилия по отстраняването на три посредника за доставка на руски газ у нас. „Газът се оказа определящ и за политиката на много държави. И за конфликтите между много държави. Не го казвам, за да не ме обвинят посланиците в недипломатичност, не казвам, че е така, но ми направи впечатление”, коментира Борисов.

Той даде пример в посока на това, че веднага щом се заговори за Южния газов коридор започват и проблемите в Нагорни Карабах. „Съвпадение - ще кажете, но аз съм мнителен и мисля, че конфликтите в много места по света са именно за този оказал се изключително важен за икономиката продукт, който хем щади екологично природата, хем е значително по-евтин от другите горива и дава огромен тласък на икономиката”, изтъкна премиерът.

Той изрази своята увереност, че рано или късно, обединени ще бъдат намерени условия и възможности да се ползва и руският газ. Той бе категоричен, че руският газ трябва да се привлича и ползва по правилата, които ЕС е решил. „Руският газ трябва да се привлича и ползва по правилата, които ЕС е решил и същевременно да си подготвим диверсификацията”, заяви премиерът, визирайки изграждането на газовите терминали и връзки.