Задълженията на "Топлофикация - София" към 2021 г. са над 713 млн. лв., над 164 млн.лв. са просрочени. Това заяви служебният министър на енергетиката Андрей Живков в отговор на парламентарен въпрос на депутата от ИТН Пламен Данаилов.

Данаилов уточни, че очевидно трябва да се платят задълженията от данъкоплатците, защото дружеството не може само. Ако спре да възпроизвежда тази висока енергия, ще натрупа 70 млн. лв. загуба всяка година, или в София няма да има парно през зимния сезон, или цената ще бъде толкова висока, че да не може да се ползва, каза той.

"Булгаргаз" си иска парите от Топлофикация София

"Булгаргаз" си иска парите от Топлофикация София

Дължат близо 71 млн. лв. на "Булгаргаз"

Данаилов предположи, че съдебните дела ще бъдат спечелени, което е най-вероятното. Самите топлофикации не ги оспорват и ще търсят вариант за извънсъдебно споразумение. И попита какъв е вариантът дружеството да продължи да съществува или ще се стигне до национализация.

Министър Живков отговори, че начинът, по който се управлява Топлофикация, зависи от мениджмънта на дружеството. От гледна точка на "Булгаргаз" и БЕХ, които дълго време са подхождали благородно, задълженията трябва да се търсят чрез съда. Отговорността е изцяло на ръководството на Топлофикация - София, смята Андрей Живков. Той не можа да каже какво биха предприели като мерки за оздравяване на дружеството.