Собствениците на бензиностанции в България имат няколко варианта, за да избегнат затваряне. Това стана ясно от думите на Живодар Терзиев, председател на Българската петролна и газова асоциация пред БНР.

Повод за коментара му е информацията, че бензиностанциите в Италия постепенно затварят - първо тези по магистралите, а след това и останалите.

"Ние като сериозна организация на бранша сме взели мерки това да не се случи. Имаме няколко плана. Разбира се, има и песимистични такива. В най-песимистичния наш сценарий ще се случи и това", коментира Терзиев.

"При възникването на по-сериозен сценарий, първото нещо, което ще преустановим, е зареждането на пропан-бутан и на метан" каза Терзиев. При пропан-бутана се наблюдава сериозен спад заради блокирането на таксиметровия бизнес и зареждането на малки търговски обекти.

В градовете се регистрира намаляване на продажбите на гориво по обективни причини, това не важи за товарния трафик, изтъкна още Живодар Терзиев. "Понижението е над 30%, вероятно е 40. Всеки ден е осезаемо по-надолу и по-надолу", допълни той.

Като противоепидемични мерки са ограничили екипите, затворени са ресторантите към бензиностанциите, предлагат се основно пакетирани стоки. В обектите, в които не може да се гарантира достатъчна хигиена в епидемиологичната обстановка, е преустановена продажбата на топли напитки дори в картонени и пластмасови опаковки, обясни той.

"Най-страшно е, когато загубим под карантина персонал. Не говорим за един или двама човека, говорим за цяла смяна", каза председателят на Българската петролна и газова асоциация. 

Затварят тоалетните в бензиностанциите

Затварят тоалетните в бензиностанциите

Заради коронавируса

За затварянето на тоалетните по бензиностанциите Терзиев каза: "Тази тема щях да я нарека фекална, но тя е социална, наистина, има две проекции. От една страна сървиз на обществото. Аз не си спомням бензиностанциите да са поемали ангажиментите, да са сключили договор с обществото да изпълняват функциите на обществени тоалетни, но го правим".

Той припомни думите на началника на оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски, че са необходими "фанатични" мерки за хигиена заради устойчивостта на коронавируса върху повърхности. Бензиностанциите сега не разполагат с предпазни средства и дезинфектанти, които да гарантират безопасността на клиентите, поясни Терзиев.

Дори да се стигне до хипотезата затваряне на бензиностанции, те не могат да останат без човек заради превенцията за възникване на аварии, допълни още той

На клиентите не е забранено да зареждат гориво сами, почистват се ръкохватките, т.нар. пистолети, поясни той и каза: "друг е въпросът с какви препарати се прави това и дали те са адекватни".

"Имаме ли персонал, независимо от броя на клиентите, които посещават обектите, те ще работят", увери Живодар Терзиев.