Отборът на Арсенал записа много важна победа в дербито на 30-ия кръг във Висшата лига, след като надви Манчестър Юнайтед с 2:0 тази вечер на "Емиратс". Двубоят не предложи кой знае колко футболни достойнства, но "артилеристите" бяха по-добрият отбор на терена и заслужено се поздравиха с успеха. Точни за него бяха Гранит Джака (12') и Пиер-Емерик Обамеянг, който се разписа от дузпа (70').

Лондончани пък са първият отбор, който нанесе поражение на "червените дяволи" във Висшата лига, откакто Оле Гунар Солскяер пое отбора.

Дерби в Англия: Арсенал - Манчестър Юнайтед, 2:0 (Развой на срещата по минути)
на живо

Дерби в Англия: Арсенал - Манчестър Юнайтед, 2:0 (Развой на срещата по минути)

Важна победа за "топчиите"

Още в самото начало на срещата, Александър Лаказет бе изпуснат от Линдельоф и Шоу при центриране на Колашинац, но не успя да достигне до топката навреме, въпреки че бе позициониран точно пред Де Хеа и късметът се усмихна на "червените дяволи" в тази ситуация. Малко след това, Обамеянг опита по акробатичен начин да порази вратата на испанеца, но топката профуча над напречната греда след задната му ножица. В 8-ата минута, отново Обамеянг получи хубав пас преди наказателното поле, овладя на гърди и стреля от въздуха, но кълбото прелетя високо над вратата, приземявайки се на трибуните.

Снимка 411445

Източник: GettyImages

60 секунди по-късно, Ромелу Лукаку беше намерен от свой съотборник около точката на дузпата и още с първото си докосване шутира много мощно към вратата, но разтресе напречната греда. Въпреки последвалия натиск на "червените дяволи", до нова опасност пред стража на "топчиите" не се стигна. 

В 12-ата минута, "топчиите" поведоха в резултата. Александър Лаказет успя да залъже пазачите си и веднага комбинира с Гранит Джака, който шутира от границата на пеналта много мощно, а Де Хеа не помръдна при попадението му. Топката промени траекторията си в последния момент, като силният вятър в Англия също оказа своето влияние - 1:0.

Снимка 411440

Източник: GettyImages

В 19-ата, Пол Погба видя включващия се в атака Фред и веднага върна топката към границата на наказателното поле. Той стреля от движение, но топката разтресе страничния стълб. Малко по-късно, Лукаку получи извеждащ пас от Маркъс Рашфорд и навлезе на скорост в наказателното поле, където нито Монреал нито Лено успяха да го спрат. Завършващият му удар обаче беше неточен и топката се разходи покрай голлинията и опасността премина. С това се изчерпаха и по-интересните ситуации през първата част и двата отбора се оттеглиха на почивка.

След подновяването на играта, късметът отново не спохождаше гостуващия отбор. В 51-ата минута, Ромелу Лукаку получи топката във вратарското поле и веднага стреля към целта, но Бернд Лено демонстрира чудесен рефлекс и отрази удара му в последния момент. Осем минути по-късно, "червените дяволи" получиха право да изпълнят пряк свободен удар малко преди границата на наказателното поле. Маркъс Рашфорд бе човекът, който опита директен обстрел към вратата, но ударът му бе доста неточен и топката премина покрай целта. 

В 68-ата минута, Фред извърши нарушение срещу връхлитащия към наказателното поле на скорост Александър Лаказет, който се строполи на тревата. Главният рефер беше близо до ситуацията и веднага наду свирката си и посочи бялата точка. С изпълнението на дузпата се нагърби Пиер-Емерик Обамеянг, който не сгреши и удвои резултата за "артилеристите" - 2:0, с което бе оформен и крайният резултат.

След тази победа, Арсенал събра актив от 60 точки на четвъртата позиция във Висшата лига, докато Манчестър Юнайтед е пети с две по-малко.