"Не смятам, че съм бил създаден за престъпен живот. Никога не съм се виждал в подобна светлина, въпреки че един такъв случай едва не постави под въпрос цялата ми футболна кариера".

Това признава легендарният вратар на английския национален отбор и лондонския Арсенал - Дейвид Сиймън в своята автобиографична книга "Safe Hands".

Дейвид Сиймън: Знам причината Алан Шиърър да сложи край на кариерата си

Дейвид Сиймън: Знам причината Алан Шиърър да сложи край на кариерата си

"Той можеше да играе още доста време"

Непосредствено след встъпителната част от своята житейска творба, стражът признава, че участие в нелеп опит за кражба едва не проваля целия му живот.

"Това едва ли щеше да е най-впечатляващият обир в Родъръм. Нито пък най-оригиналният.

Ние бяхме просто група младежи, решени на известен риск, за да спечелят малко допълнителни пари. Такава беше и идеята ни - лековата. Решихме да откраднем олово от един покрив и да го върнем в пункта за суровини.

Снимка 270177

Източник: GettyImages

Първоначално и аз се оказах на покрива с останалите, но в последствие реших, че нямам търпението и смелостта да го направя, заради което слязох пред сградата, за да следя дали няма да премине патрулна кола.

Толкова бях зает да гледам към покрива, че не разбрах как секунди по-късно моите другари се оказаха с белезници на ръцете си. Полицаят се доближи към мен и ме попита дали нямам нещо общо със случващото се. Излъгах. Не се гордея с това.

В този ден получих сериозно прозрение, което ще помня винаги, а и осъзнах една голяма истина за себе си - че не съм роден за живот на престъпник

Малко по-късно обаче същият този полицай беше пред вратата на дома ни. Позвъни, майка ми му отвори, но тъй като основното препитание на фамилията ни беше магазинът ни за сандвичи, тя първоначално посрещна любезно представителят на реда, като дори го попита дали не е забравил да поръча храната си за следващия ден. Да, той беше клиент на фирмата ни.

Полицаят й каза, че идва за мен, но тя не можеше да повярва.

Снимка 270176

Източник: GettyImages

Някъде тогава осъзнах, че оказалата се доста успешна в последствие моя футболна кариера е на път да се срине още преди да е стартирала. Току-що бях поканен от Лийдс Юнайтед да се присъединя към отбора.

Саутгейт: Критиката кара някои от националите да се замислят дали си заслужава да играят за Англия

Саутгейт: Критиката кара някои от националите да се замислят дали си заслужава да играят за Англия

Явно всеки минава през трудни периоди в кариерата си...

Точно това ме спаси. Баща ми разясни на полицията какво би могло да се случи и как нещата по всяка вероятност ще тръгнат по възходяща линия за мен. Това беше причината да се размина само с наказание.

В този ден получих сериозно прозрение, което ще помня винаги, а и осъзнах една голяма истина за себе си - че не съм роден за живот на престъпник", признава Дейвид Сиймън.

Легендата на английския футбол слага край на професионалната си кариера на 13.01.2004, след като поредна травма в рамото му не позволява той да продължи да се състезава.

За заслугите си към спорта той е удостоен с Орден на Британската империя през 1997-а година.

Дейвид Сиймън е трикратен шампион на Англия с Арсенал, играе на две световни и две европейски първенства, като е на втора позиция след Питър Шилтън, във вечната ранглиста на английските вратари с най-много мачове за представителния тим на страната - 75.