Отборът на Манчестър Сити започна новия сезон в Премиър лийг по подобаващ начин. Шампионите спечелиха гостуването си на Арсенал с 2:0, вгорчавайки официалния дебют на новия мениджър на "топчиите" - Унай Емери.

Хората на Пеп Гуардиола подсигуриха трите точки с гол във всяко едно от двете полувремена. Първото от тях бе дело на Рахийм Стърлинг, а след паузата се разписа Бернардо Силва. "Гражданите" можеха да направят успеха си и още по-впечатляващ, ако с пропуски не бе блеснал централният им нападател Серхио Агуеро.

Арсенал - Манчестър Сити 0:2 (Развой на срещата по минути)
на живо

Арсенал - Манчестър Сити 0:2 (Развой на срещата по минути)

Точни за успеха на "гражданите" бяха Стърлинг и Силва

На Арсенал пък явно им е необходимо още време под ръководството на новия наставник, тъй като този следобед лондончани не оправдаха и 10% от големите очаквания към Унай Емери.

Снимка 372945

Източник: GettyImages

Все още свикващи с мисълта, че ерата "Арсен Венгер" вече е приключила, домакините започнаха много притеснено. Хората на Унай Емери често бъркаха със своите подавания, като бяха поставени под угрозата да допуснат и ранно попадение, ако Петър Чех не бе парирал изстрел от малък ъгъл на Стърлинг.

По-доброто начало за "гражданите" логично ги дари и с гол още в 13-ата минута. Отбраната на Арсенал отново допусна Рахийм Стърлинг да дриблира опасно до линията на наказателното поле. Английският национал този път не сгреши и с плътен шут препарира безпомощния Петър Чех. Изпълнението му пък впечатли изключително много и емоционалния мениджър на гостите Пеп Гуардиола.

Снимка 372958

Източник: GettyImages

Арсенал можеше бързо да се върне в този двубой, като головата отговорност падна върху плещите на крайния бранител Ектор Бейерин. Испанският национал демонстрира отлична техника на малък периметър, след което отправи диагонален изстрел, спасен рутинно от Едерсон.

Пропускът на "топчиите" пък даде страхотен шанс за бърза контраатака на Сити. "Гражданите" свършиха всичко като по учебник, до паса към Кун Агуеро, чийто мерник изневери и прати топката от външната страна мрежата.

Над 55 000 зрители на "Емиратс" без малко щяха да станат свидетели на най-абсурдния автогол в историята на футболната игра. На крачка от това да се посрами жестоко бе Петър Чех, който изпита затруднения при върната топка от Гендузи и така я изчисти в корнер, че за няколко сантиметра не заби коженото кълбо в собствената си врата.

Снимка 372955

Източник: GettyImages

Вратарят на Арсенал се реваншира за глупостта си малко по-рано, след като опази своя тим от второ попадение в 28-ата минута. Чехът сътвори отлично двойно спасяване, след като първо парира при шут от фаул на Марез, а миг след това спря и добавката на Лапорт.

Допълнителен проблем сполетя мениджъра на Арсенал - Унай Емери в 35-ата минута, когато крайният бранител Ейнсли Мейтланд-Найлс получи травма и трябваше да бъде заменен от новата покупка Щефан Лихтщайнер.

Малко преди сигнала за почивка, звездата на домакините - Пиер-Емерик Обамеянг беше много близо до отбелязването на попадение. Габонецът атакува на скорост отбраната на Сити и отправи тежък шут, който прелетя на сантиметри от страничната греда на Едерсон.

Снимка 372957

Източник: GettyImages

Играта на Арсенал се оживи, след като на терена се появи френският нападател Александре Лаказет. Той имаше отлична ситуация да възстанови паритета, след като овладя на гърди пас на Обамеянг. В следващия момент бившата звезда на Лион отправи акробатичен изстрел, който незнайно как не порази вратата на "гражданите".

Сити можеше да реши всичко в този мач с настъпването на 62-ата минута. Звездата на "гражданите" Кун Агуеро остана сам срещу Петър Чех, но не демонстрира достатъчно класа, стреляйки право в тялото на съперниковия вратар. Пропускът породи гневна реакция от страна и на Кевин Де Бройне, който бе напълно сам и при подаване щеше да реализира с лекота.

Снимка 372956

Източник: GettyImages

Прошка за лондончани обаче нямаше 60-секунди по-късно, когато Сити очаквано удвои своята преднина. Правещият посредствен мач Бенжамен Менди най-сетне сътвори пробив по крилото, след което майсторски видя непокрития на дузпата Бернардо Силва. Португалецът шутира без подготовка, донасяйки голяма радост за редиците на английския шампион.

Интригата в това дерби можеше да се съживи в 86-ата минута, когато Меуст Йозил изскочи зад последния човек в отбраната на Сити. Вече бившият германски национал обаче бе изпреварен от дебнещия ситуацията Едерсон.

Снимка 372946

Източник: GettyImages

В следващия кръг Манчестър Сити има наглед лесно домакинство на Хъдърсфийлд, докато Арсенал ще има още едно дерби - гостуване на Челси.