"Следите остават", "Инспекторът и нощта", "Понеделник сутрин", "Князът", "Черните ангели", "Топло", "Иван Кондарев", "Търновската царица", "Дами канят", сериалите "На всеки километър", "Фамилията".

Това са само частици от портрета на един от най-обичаните и може би най-популярния български актьор Стефан Данаилов.

С над 150 роли в киното, театъра и телевизията Данаилов празнува своя 75-и рожден ден този месец.

В негова чест ще се проведат няколко събития в София, като от днес до 14 декември в в градинката пред Народен театър "Иван Вазов" със съдействието на Столична община и Българска национална филмотека може да бъде видяна изложбата "Непознатите портрети на Стефан Данаилов".

32 пана припомнят участието на Стефан Данаилов в някои от най-емблематичните филми на българското кино.

Снимките в изложбата са селекция на Георги Тошев. Някои от тях намериха място и в автобиографичната книга "Романът на моя живот", на която той е съавтор със Стефан Данаилов. Голяма част от снимките са кадри от филмовите ленти и се публикуват за първи път - предоставени са от личния архив на актьора и от Българска национална филмотека.

Отбелязването на 75-годишнината на Стефан Данаилов продължава в следващите дни и в кино "Одеон", където през целия месец декември ще тече ретроспектива от филми, избрани от самия Стефан Данаилов. Сред тях са първите му участия в "Следите остават" и "Инспекторът и нощта", ще бъдат излъчени и хитове като "Дами канят" и пълната версия на екранизацията на "Иван Кондарев".

"Киното ме направи популярен и стана може би най-хубавата част от живота ми. Показа ме на публиката още преди да реша, че ще ставам артист."
Стефан Данаилов