Основателят на Amazon Джеф Безос заяви, че планира да раздаде по-голямата част от състоянието си от 124 милиарда долара. Бизнесменът възнамерява да дари богатството си за борба с климатичните промени и намаляване на неравенството, информира БиБиСи.

Преди това той беше критикуван, че не е обещал да посвети състоянието си на благотворителни каузи.

Инвеститорът Уорън Бъфет, основателят на Microsoft Бил Гейтс и бившата съпруга на Безос Макензи Скот обещаха да дарят богатството си.

Безос разкри плановете си, след като дари 100 милиона долара на кънтри звездата Доли Партън, за да ги използва за благотворителни каузи.

Мултимилиардерът преди това обеща 10 милиарда долара за фонда Bezos Earth Fund, който стартира през 2020 г., за да помогне в борбата с климатичните промени. Това дойде в момента, когато Безос и други предприемачи бяха критикувани, че харчат огромни суми пари за пътувания в космоса, вместо да решават проблеми на Земята.

Безос стана един от най-богатите хора на планетата, след като Amazon, интернет търговецът на дребно, който той основа през 1994 г., се превърна в глобален феномен. Той се оттегли като главен изпълнителен директор на Amazon през 2021 г., но остана председател на борда на директорите. Безос също така притежава вестник Washington Post и компанията за космически туризъм Blue Origin.