Глад, срам и лишени от дом: бедността превзема най-богатата държава в света.

Над 40 милиона души в САЩ живеят под прага на бедността, два пъти повече, отколкото преди петдесет години. Това може да се случи много бързо с всеки американски гражданин, представя в свой материал Дойче Веле.

Много хора в Съединените щати изпадат от мрежата за социална сигурност. В структурно слабия минодобивен район на Апалачите вече е почти нормално хората да пазаруват с купони за храна.

А тези, които губят дома си, често нямат друг избор, освен да живеят в кола. В Лос Анджелис има толкова много бездомни хора, че организации за подпомагане започват да строят малки дървени колиби, за да им осигурят покрив над главите.

Броят на бездомните деца също нараства драстично, достигайки 1,5 милиона, три пъти повече, отколкото по време на Голямата депресия през 30-те години. 

В края на годината, специалният докладчик на ООН за крайната бедност Филип Oлстън заяви след посещението си в САЩ, че всеки осми американец е под прага на бедността.

"Американската мечта бързо се превръща в американска илюзия. Това се дължи на факта, че сега в САЩ хората имат най-малко възможности да вдигнат своя социален статус в сравнение с всяка друга богата държава в света. С огромно благоденствие страната се отклонява от основния си ангажимент към правата на човека", допълва Oлстън.