Химически замърсители, забранени преди повече от 40 години, все още имат унищожителен ефект върху морския живот и могат да доведат до изчезването на половината популация на косатки в света преди края на века, съобщава Си Ен Ен.

Ново проучване, публикувано в журнала Science, е установило, че за косатките има най-голям риск от полихлориран дифенил (PCB), който в миналото е бил широко използван като охлаждащa течност и в производството на безкорпусна копирна хартия. Химикалът е използван преди да бъде установено, че е високотоксичен и канцерогенен.

Производството на PCB е забранено в САЩ през 1979 г. Химикалът е включен в международен договор от 2001 г., но все още се използва в много региони по света. До 2025 г. трябва окончателно да се прекрати употребата му. Попадането му в океаните представлява голям риск за морските бозайници като косатките. Тъй като химикалите не се разлагат напълно, те попадат в организма на косатките, които все повече консумират заразена риба. При бозайниците отравянето с PCB се предава и при малките от майките.

Косатката е на върха на морската хранителна верига и следователно е най-засегната от този проблем през 50-80-годишната си продължителност на живот.

Ситуацията с популацията на косатки е най-лоша в Бразилия, Гибралтар, североизточната част на Тихия океан и Британските острови, където рядко се наблюдават новородени косатки.

Според Стокхолмската конвенция, под която са се подписали 152 държави, използването на PCB трябва да бъде прекратено до 2025 г.