Израелска компания създава до 5 000 литра чиста вода на ден от въздух. Атмосферният воден генератор се нуждае единствено от стандартно електрозахранване, без да е необходима друга инфраструктура, съобщава "Йерусалим поуст".

Създадена през 2009 г., амбициозната компания, разработва системите, за да произвежда безопасна вода, където е най-необходима по света.

Компанията, ръководена от израелско-грузински бизнесмен и филантроп, е насочила вниманието си към възобновяеми и енергийно ефективни чисти води за 2,1 милиарда души по света, които нямат достъп до безопасна вода.

През последните месеци системата е дарена на властите в Бразилия, Виетнам и Индия. Тя също така подпомага усилията за възстановяване по време на калифорнийските пожари през 2018 г. и осигурява чиста вода на жителите на Тексас и Флорида след опустошенията, причинени от ураганите Харви и Ирма.

"Нашата основна цел е да спасим и подобрим живота на хората по целия свят. Ние също се стремим да премахнем пластмасата, за да намалим световния въглероден отпечатък и разбира се да направим нашата планета по-чиста и по-безопасна", коментира Михаел Мирилашвили.

Как работи системата - вграден вентилатор изтегля въздух от атмосферата в генератора, вътрешен филтър пречиства въздуха, след което се насочва чрез топлообмен и охлаждане и се кондензира във вода.

След това водата се филтрира отново, за да се отстранят примесите и се добавят минерали, което създава прясна вода за пиене. Веднъж произведена, водата непрекъснато циркулира във вградения резервоар, за да запази своята свежест.

Тази година компанията планира да изгради производствени мощности във Виетнам, Индия, Китай, Бразилия, Унгария и Украйна, и фабрика за производство на патентованият топлообменник в Израел.