Коронавирусът заразява все повече хора по света и природозащитниците предупреждават, че друг уязвим вид е в риск: застрашената планинска горила в Африка, съобщава АП.

Националният парк Вирунга в Конго, в който живеят около една трета от световната популация на планински горили, поставя рестрикции за посетителите до 1 юни, позовавайки се на "съвети от научни експерти, посочващи, че приматите, включително планинските горили са податливи на усложнения, произтичащи от вируса COVID-19."

Съседна Руанда също временно прекратява туризма и изследователските дейности в три национални парка, които са дом на примати като горили и шимпанзета.

Планинските горили са предразположени към някои респираторни заболявания, от които се разболяват хората. Обикновената настинка може да убие горила, според Световния фонд за природата, една от причините туристите, които следят горили, обикновено да не се приближават твърде много.

Около 1000 планински горили живеят в защитени територии в Конго, Уганда и Руанда, за които туризмът е важен източник на приходи. Но COVID-19 доведе до ограничителни мерки. Решението на Националния парк Вирунга е приветствано от природозащитниците в региона.

Паула Кахумбу, изпълнителен директор на базираната в Кения група за опазване на дивата природа WildlifeDirect, заяви пред Асошиейтед прес, че "трябва да се положат всички усилия" за защита на планинските горили, тъй като толкова малко от тях са останали сред природата.

"Знаем, че горилите са много чувствителни към човешките заболявания", каза тя. "Ако някой има настинка или грип, няма право да отиде и да види горилите. Тъй като коронавирусът е толкова дълго време без симптоми в някои случаи, това означава, че всъщност бихме могли да изложим тези горили на риск."

Дори съществуващите мерки може да не са достатъчни за защитата им.

Според природозащитника от Уганда Гладис Калема-Зикусока чрез "Опазване с обществено здраве", проучване, публикувано тази година от нейната група и от Университета в Охайо, мерките за защита на горилите от хората не са ефективни на практика.

Правилото за запазване на безопасно разстояние от горилите е нарушено почти всеки път, когато група туристи ги посещават, каза тя.

"Това, което установява изследването, е, че 7-метровото правило е било нарушено почти през цялото време... 98% от времето", каза тя. "Но това, което беше интересно е, че в 60% от времето, туристите са го нарушавали, но в 40% от времето са го нарушили горилите."

Ако тясното взаимодействие не може да бъде предотвратено, каза тя, една мярка, която потенциално може да подобри безопасността, е изискването туристите да носят маски по всяко време. Уганда не е обявила спиране на този туризъм, въпреки че туристическият трафик от Европа и другаде намалява.

Говорителят на Угандската агенция за дивата природа Башир Ханги заяви, че решението дали да се изключи туризма при горила вече е академично, тъй като на фона на огнището почти няма бизнес.

Все пак, каза той, малкото туристи, които идват, са подложени на проверка за треска и други симптоми и трябва да се подчиняват на правила, като да стоят на разстояние от поне 7 метра от семейство горили. Посетителите от засегнатите от вируси страни, преминали през карантина в Уганда, трябва да представят това, което той нарече сертификат за изолация, преди да им бъде разрешено да проследяват горилите.

Населението на планинските горили в региона рязко намаля през миналия век заради бракониерството, болестите и посегателствата на хората. Планинските горили са изброени като критично застрашени или застрашени от 1996 г., въпреки че сега се счита, че техният брой нараства в резултат на усилията за опазване.

В Руанда, където туризмът е водещият валутен приход, правителството даде приоритет на защитата на горилите, като дори започна церемония по именуване на бебета примати. Приходите от туризъм са ключови за защитата на планинските горили, тъй като властите могат да използват част от парите за подпомагане на местните общности или да инвестират в дейности срещу бракониерството. Разрешителното за проследяване на горила струва до 600 долара в Уганда, а хиляди туристи плащат всяка година. Подобно разрешително струва над 1000 долара в Руанда.

Някои се притесняват, че загубата на туристически приходи по време на пандемията на коронавирус може допълнително да изложи приматите на бракониери. Вирунга, създаден през 1925 г. като първи национален парк в Африка и вече обект на световното наследство на ЮНЕСКО, отдавна е уязвим в нестабилната част на източен Конго.

"Мисля, че това ще има огромно влияние върху тяхната устойчивост", коментира  за Вирунга, кенийският природозащитник Кенум. "Призовавам всички донори и правителства, които подкрепят тези национални паркове в Африка, да улеснят парковете, които трябва да се затворят, за да го направят и да оцелеят."

Бракониерите биха могли да нанесат още повече щети на горилите, ако вярват, че усилията за борба с бракониерството намаляват.