Хиляди години опитомяване са оставили у кучетата забележителна способност да разбират човешката реч, а ново изследване разкрива, че мозъкът на четириногите ни приятели дори е способен да прави разлика между езиците. Проучването, публикувано в списание NeuroImage и цитирано от Iflscience, е първото, което открива подобна способност при нечовек.

За да проведат експеримента си, учени са обучили 18 домашни кучета да лежат неподвижно в скенер за ядрено-магнитен резонанс, така че мозъчната активност на животните да може да се записва, докато те слушат аудиозаписи на човешка реч. Две от кучетата били от семейства, в които се говори испански език, а останалите 16 - от семейства, в които се говори унгарски език.

В скенера всяко куче слушало откъс от "Малкият принц" на Антоан дьо Сент-Екзюпери на испански и унгарски език. Те чули и кодирани версии на записите, които нямали никакъв смисъл и звучали напълно неестествено.

При анализа на реакциите на кучетата изследователите забелязали, че моделите на активност в първичната слухова кора се различават в зависимост от това дали животните чуват истинска реч или зашифровани безсмислици. Това предполага, че кучетата наистина са в състояние да различават речта от нечленоразделните звуци, независимо от езика, на който се говори.

Според автора на изследването Раул Ернандес-Перес обаче наблюдението вероятно по-скоро отразява способността на кучетата да "откриват естествеността на звука", а не способността им да разпознават човешката реч като такава.

Учените установяват също, че този невронен отговор на езика е по-силно изразен при по-възрастните кучета, което ги кара да заключат, че по-дългото излагане на човешка реч позволява на домашните кучета да усъвършенстват уменията си за езиково разпознаване. Освен това тези модели на активност били по-силни при кучетата с по-дълга глава, което подсказва за разликите между породите, когато става въпрос за разбиране на речта на хората.

Полицейски кучета топ агенти са разкрили над 150 престъпления за година

Полицейски кучета топ агенти са разкрили над 150 престъпления за година

Немските и белгийски овчарки откриват наркотици за 2 минути