Плановете на НАСА за провеждане на космическа разходка само от жени се провалиха - най-малко заради това, че агенцията няма достатъчно космически скафандри за жени астронавти, пише "Гардиън".

По-рано този месец агенцията обяви, че Кристина Кох и Ан Макклейн ще вземат участие в първата по рода си мисия с жени на 29 март. Те трябваше да напуснат Международната космическа станция (МКС) и да поставят нови батерии. До момента всички подобни мисии извън МКС са провеждани от екип само от мъже или смесен.

Но вчера НАСА излезе с прессъобщение, в което обявява, че плановете на агенцията са се променили заради недостиг на космически скафандри с размер за жени. За момента има само едно облекло, което ще бъде дадено на Кох.

През миналата седмица Макклейн участва в космическа разходка. Тя стана тринадесетата жена, участвала в такава мисия. Кох ще бъде четиринадесетата. Следващото излизане на Макклейн извън космическата станция е планирано за 8 април.

Първата жена, излязла на космическа разходка, е съветският космонавт Светлана Савицкая преди 35 г. Повече от 500 души са излизали в космоса, но само 11% от тях са жени, информира "Ройтерс".

Кох и Макклейн са от класа на НАСА от 2013 г., в който половината са жени.

Според Space.com изработването на специални космически скафандри е сложен процес, тъй като микрогравитацията ви прави по-високи. Макклейн писа в "Туитър", че е с 2 сантиметра по-висока.