Неизвестните досега стихове, писма и документи на Пейо Яворов, притежание на частно лице, за които беше съобщено през януари, са фалшификат. Това са заключенията на проведена по нареждане на културния министър Боил Банов проверка, предаде bTV.

Следват наказания за всички по веригата, коментира той. По думите му, издаването на тома с творбите е било прибързано и некомпетентно.

Следствието обаче все още не е приключило.

Припомняме, че ръкописите бяха разчетени от доц. Милкана Бошнакова, историк и архивист, специалист по история на освободителното движение на българите в Македония и Одринска Тракия.

Намерените документи са свързани с Македония и са точно датирани - както от самия поет, така и задочно от тяхното съдържание. Те отразяват дейността на Яворов като първи кмет на Неврокоп (днес - Гоце Делчев) по време на Балканската война и като войвода на чета в македоно-одринското опълчение.

Сред документите бяха открити и три непознати досега стихотворения, които по всяка вероятност са и последните написани от поета. Всички тези материали за непознатия Яворов ще бъдат публикувани в книга.

Намирането на документите и стиховете от Пейо Яворов е огромен дар за целия български народ, коментира тогава доц. Милкана Бошнакова, съставител на изданието и автор на уводните бележки.

Откриха неизвестни досега стихове на Яворов

Откриха неизвестни досега стихове на Яворов

Също и писма, и документи…

Още тогава обаче се появиха твърдения от специалисти, че вероятно става въпрос за фалшификат.

Архивистът Станислав Станилов заяви, че самият почерк на новоткритите текстове не съвпада с този от познатите вече ръкописи на големия поет.

Откривателят, колекционерът Христо Павлов, заяви, че не се чувства виновен.