Отглеждането на картофи на Марс беше засегнато в един от най-обсъжданите за 2015 година филми - "Марсианецът". В ролята на Мат Деймън, ботаникът Марк Уотни оцелява месеци наред на Червената планета като успява да обогати марсианска почва и да отгледа картофи в нея.

Този сценарии заинтригува учените и доведе до създаването на проекта "Картофи на Марс", в който взеха участие учени от НАСА и Международния център за картофа (CIP) в Лима, Перу, съобщават от CIP и ScienceAlert.

За отглеждането на картофи на червената планета учените създават специална кутия (CubeSat), снабдена с помпи, собствена поливна система, ЛЕД осветление и много други приспособления, които да наподобяват възможно най-много условията на Марс.

През месец февруари учените поставили в кутията практически "мъртва" почва, придобита от едно от най-негостоприемните места на света - региона "Пампасите де ля Хоя" в пустинята Атакама в Перу. След това учените посадили картофена грудка в кутията и я запечатали.

Според предварителните резултати от Международния център за картофа заявиха, че пробите са положителни - картофите растат дори в негостоприемната, много наподобяваща на Марс, среда.

Според изследователите в Технологичния университет в Лима културите, които успяват да растат в симулативната кутия на НАСА (CubeSat) е много вероятно да виреят и на Марс. Предстои да се направи изследване за това кои сортове картофи най-лесно ще се адаптират към суровите условия.

Според учените успешния експеримент е изключителен напредък и на практика може да разреши едно от предизвикателствата пред човечеството в процеса на колонизиране на Марс. Въпреки това, учените не дават 100% гаранция, че отглеждането на картофи на Марс ще е успешно.

Най-голямото притеснение е свързано с почвата на Червената планета - тази, която са използвали от пустинята в Перу, макар и без хранителни вещества, може да е съхранила микроби, които да са спомогнали за растежа на картофите. Друга пречка учените намират в самото пренасяне на картофените грудки - ако грудките бъдат изложени на висока радиация за голям период от време, това може да промени състава на клетките им и да направи отглеждането им невъзможно.