Учени направиха забележително откритие на Марс, разкривайки наличието на резервоар с течна вода дълбоко в скалистата кора на планетата. Това е първото откритие на течна вода на Марс, което бе възможно благодарение на данни, събрани от мисията на NASA"s Mars Insight Lander, която кацна на планетата през 2018 година, съобщава Би Би Си

Insight Lander бе оборудван със сеизмометър, който в продължение на четири години записваше вибрации от дълбините на Марс, известни като марсотръси. Анализът на тези данни разкрива "сеизмични сигнали", които свидетелстват за наличието на течна вода на дълбочина между 10 и 20 километра под повърхността.

Учените използваха същите техники, които се прилагат на Земята за откриване на водни ресурси или за търсене на нефт и газ. Чрез измерване на скоростта на сеизмичните вълни, те установиха, че те преминават през материал, който най-вероятно съдържа вода.

Откритието е от ключово значение за разбирането на марсианския воден цикъл и развитието на планетата през нейната история. Учените отдавна се питат къде е изчезнала водата на Марс, тъй като повърхностните проучвания показват, че преди три милиарда години планетата е имала реки и езера. Сега част от тази вода е открита под земята.

Откриха вода в огромна система от каньони на Марс

Откриха вода в огромна система от каньони на Марс

Системата е 10 пъти по-дълга от Големия каньон в САЩ

Наличието на течна вода на Марс също така е от огромно значение за продължаващите усилия за търсене на живот на планетата. "Без течна вода няма живот," казва проф. Майкъл Мага от Калифорнийския университет в Бъркли. Според него, ако на Марс има обитаеми среди, те може да са разположени дълбоко под повърхността.

Изследователите смятат, че този подземен воден резервоар не е единственият на планетата и че може да има подобни резервоари на други места в Марс. Те изчисляват, че ако водата се разпространи по цялата планета, би могла да образува слой с дълбочина над половин миля. Въпреки това, местоположението на водата на 10-20 километра под повърхността ще затрудни достъпа до нея, дори за бъдещи мисии и проекти за колонизация на планетата.

Това откритие хвърля нова светлина върху възможностите за намиране на живот и за бъдещи изследвания на Червената планета, като същевременно подчертава предизвикателствата, пред които ще се изправят бъдещите мисии на Марс.

Марсоходът Пърси откри данни за древни езерни утайки на Марс

Марсоходът Пърси откри данни за древни езерни утайки на Марс

Части от Марс някога са били покрити с вода и може да са криели микробен живот