Канадски учени от Университета на Алберта идентифицираха два минерала, които никога досега не са били наблюдавани на Земята, в метеорит с тегло 15,2 метрични тона.

Това съобщи CNN.

Крис Герд, уредник на колекцията от метеорити на университета, получава проба от космическата скала, за да я класифицира, и забелязва, че някои части от пробата не могат да бъдат идентифицирани под микроскоп. Ученият се обръща за помощ към Андрю Локок, ръководител на университетската лаборатория за електронна микросонда, който има опит в описанието на нови минерали. Именно той установява, че космическата скала съдържа поне два нови минерала.

В САЩ падна метеорит

В САЩ падна метеорит

Явлението беше заснето от камера

"В първия ден, в който Локок направи някои анализи, той каза, че имаме поне два нови минерала. Беше феноменално. В повечето случаи е необходимо много повече време и работа, за да се каже, че има нов минерал", казва Герд.

Една от новите съставки е наречена елалит - от името на метеорита Ел Али, открит близо до едноименния град в централната част на Сомалия. Другият е наречен елкинтонит на името на Линди Елкинс-Тантън, вицепрезидент на Междупланетната инициатива в Държавния университет на Аризона.

Учените са установили, че и двата нови минерала са железни фосфати. Междувременно изследователите продължават да анализират минералите, за да разберат какви условия са били налице в метеорита, когато се е образувала космическата скала.

Ярък метеорит прелетя над Сибир

Ярък метеорит прелетя над Сибир

Паднал е в автономната република Хакасия...

"Фосфатите в железните метеорити са вторични продукти: те се образуват чрез окисление на фосфиди които са редки основни компоненти на железните метеорити. Следователно двата нови фосфата показват процеси на окисление, които са протекли в метеоритния материал. Остава да разберем дали това се е случило в космоса или на Земята след удара", казва кураторът.

Освен това, според учените, новооткритите минерали могат да имат интересни потенциални приложения за обществото.