Изследователи откриха в североизточна Испания фосили на костенурка от вида Leviathanochelys aenigmatica. Тя е била дълга около 3,7 метра, тежала е малко под два тона и е живяла през периода Креда - крайната глава в ерата на динозаврите. Това е най-голямата известна костенурка в Европа, съобщава Ройтерс.

В сравнение с нея най-голямата костенурка в наши дни изглежда като джудже.

Leviathanochelys е била толкова дълга, колкото Mini Cooper. Това заяви палеонтологът и съавтор на изследването Алберт Селес от Института по палеонтология (ICP).

Учените откриха останките на Leviathanochelys близо до село в Каталуния, след като вкаменелости, стърчащи от дъното, бяха забелязани от турист в планините Южни Пиренеи. Досега те са открили елементи от задната част на неговия карапакс или черупка и голяма част от тазовия пояс, но без череп, опашка или крайници.

Вкаменелостите показват, че притежава лека черупка, подобно на кожените костенурки, като самата черупка е дълга около 2,35 метра.

Leviathanochelys aenigmatica означава "загадъчна костенурка левиатан" поради огромните си размери и любопитната форма на таза, за която изследователите подозират, че е свързана с дихателната й система.