Израелски стартъп за хранителни технологии отглежда месо на Международната космическа станция, на разстояние от 339 км от всякакви природни ресурси. Отглеждано в лаборатория месо за първи път успешно се култивира в космоса, съобщава "Гардиън".

Клетките от едър рогат добитък са събрани на Земята и закарани в космоса, където е отгледана мускулна тъкан с помощта на 3D биопринтер. Методът разчита на имитиране на естествен процес на регенерация на мускулна тъкан, протичащ в тялото на крава.

Отгледана е първата пържола в космоса, но вкусът й трябва да се подобри. Експериментът е проведен на 26 септември на руския сегмент на космическата станция и включва изграждане на дребномащабна мускулна тъкан с 3D биопринтер при контролирани микрогравитационни условия. В бъдеще, технологията може да се използва за осигуряване на месо за хората, живеещи на космическата станция.

Това е допълнителна стъпка за зараждащата се индустрия, която има за цел да осигури на хората истинско месо без въздействието върху околната среда и проблемите с хуманното отношение в интензивното животновъдство.

"Алеф Фармс" обяви, че е произвела прототип на пържола, отгледана от клетките в лаборатория за две седмици, но признава, че вкусът трябва да бъде подобрен.

"Ние доказваме, че култивираното месо може да се произвежда по всяко време и навсякъде, при всякакви условия", коментира Дидие Тубия, съосновател и главен изпълнителен директор на компанията. 

"В космоса нямаме на разположение 10 000 или 15 000 литра вода за производство на 1 кг говеждо месо. Този съвместен експеримент е значителна първа стъпка към постигане на нашата визия за осигуряване на продоволствена сигурност за следващите поколения, като същевременно запазваме природните си ресурси."

Последните научни проучвания установяват, че огромните намаления на консумацията на месо са от съществено значение за намаляване на емисиите на парникови газове и избягване на опасните климатични промени.

Повечето "месо" през 2040-а няма да идва от заклани животни

Повечето "месо" през 2040-а няма да идва от заклани животни

Дали хората ще променят навиците си, преди да е станало твърде късно?