Екип, носен от баскетболната икона Майкъл Джордан по време на първия мач на финалите на НБА през 1998 г., беше продадена за рекордните 10,1 милиона долара, съобщава Би Би Си.

Това е най-скъпият спортен сувенир в историята.

Аукционната къща Sotheby's съобщи, че артикулът е предизвикал "осезаемо вълнение" от спортни фенове и колекционери.

Това напомняше за спортен сезон - описан в документалния филм на Netflix The Last Dance - който видя Джордан да печели своята шеста и последна титла в НБА. Фланелката на Джордан от Чикаго Булс е привлякла общо 20 оферти. Участниците в търга са били "нетърпеливи да притежават рядка част от историята".

Фланелката надмина предишния рекорд от 9,28 милиона долара, платени за фланелка, носена от футболната звезда Диего Марадона на Световното първенство през 1986 г. Екипът беше продаден на търг заедно със списание Sports Illustrated през юни 1998 г., което включва Джордан на корицата.

Джордан е смятан от мнозина за най-добрият играч в историята на баскетбола. Той прекара по-голямата част от кариерата си с Чикаго Булс, превърна се в глобална икона и помогна за издигането на профила на НБА по света.

Въпреки че Чикаго Булс загуби първия мач от финалите на НБА срещу Юта Джаз, спечели следващите три мача. Тогава Юта Джаз взе следващия мач с две точки разлика. В шестия мач Джордан поведе Булс с 87-86 само 5,2 секунди до края на часовника и си осигури последната титла в НБА.

Джордан внезапно се оттегли от баскетбола през октомври 1993 г. след убийството на баща му в Северна Каролина. Звездата изведе Чикаго Булс до три поредни шампионски титли. Две години по-късно той се завърна в НБА.

Джордан, който сега е на 59 години, окачи обувките си за последен път през 2003 г., след два сезона в отбора на Вашингтон Уизърдс.