Емблематична картина на Мерилин Монро от Анди Уорхол беше продадена на търг за 195 милиона долара, съобщава Би Би Си. Това я прави най-скъпото произведение на изкуството от 20-ти век, продавано някога.

Картината, Shot Sage Blue Marilyn, е нарисувана от Уорхол през 1964 г., използвайки известна снимка като вдъхновение.

Сумата е и най-високата, платена някога за американско произведение на изкуството.

Търгът на Christie's в Ню Йорк беше широко възприеман като символ на здравето на пазара на луксозно изкуство.

Преди търга Christie's написа, че картината е "една от най-редките и трансцендентни изображения, които съществуват", с продажна цена "в региона" от 200 милиона долара.

Търгът завърши с продажна цена от 170 милиона долара, която нарасна до 195 милиона долара с отчитане на данъци и такси.

Предишната рекордна цена за американско произведение на изкуството беше 110,5 милиона долара за картина на череп, създадена през 1982 г. от приятеля, а понякога и конкурент на Уорхол, Жан-Майкъл Баския.

Крайната цена също така разбива предишния рекорд за произведение на изкуството от 20-ти век, поставен през 2015 г., когато картина на Пабло Пикасо от 1955 г. - Les Femmes d'Alger (Версия O) - продадена за 179,4 милиона долара, включително таксите.

През март Джордж Фрай, председател на борда на фондация Томас и Дорис Аман, каза в изявление, че картината на Монро "свидетелства за нейната ненамаляваща визуална сила през новото хилядолетие".

"Жената Мерилин си отиде; ужасните обстоятелства около нейния живот и смърт са забравени", каза г-н Фрай. "Всичко, което остава, е загадъчната усмивка, която я свързва с друга мистериозна усмивка на изтъкната дама, Мона Лиза."

Bloomberg съобщава, че печелившият търговец е американският търговец на изкуство Лари Гагосян, който притежава верига от художествени галерии.

Според Christie's всички приходи от продажбата ще отидат за базираната в Швейцария фондация Томас и Дорис Аман Цюрих, която работи за създаване на здравни и образователни програми за деца по целия свят.

Търгът е първият от поредица аукциони на изкуство, планирани от Christie's и Sotheby's през следващите две седмици, които се смята, че са тест за здравето на пазара на луксозно изкуство в ерата след пандемията.

Филип Хофман, основателят на базираната в Ню Йорк консултантска компания Fine Art Group, каза пред New York Times, че има "огромно количество задържано търсене" за изкуство.

"Всички чакаха подходящия момент и точният момент настъпи.", добави той.