Смъртоносен вид на птичия грип е достигнал Антарктида, предаде "Ройтерс", позовавайки се на учени. Присъствието на вируса е потвърден в събота, след взета проба от мъртва скуа - вид морска птица.

Това е потенциален риск за колонията от пингвини, разположена в южния регион на континента, както и на съседните острови, защото се събират хиляди птици на едно място, което е предпоставка за по-лесното разпространение на заразата.

"Откритието показва, че за първи път високо патогенен инфекциозен птичи вирус достига Антарктида, въпреки дистанцията и естествените бариери, които го разделят от останалите континенти", каза Висшият съвет за научни изследвания на Испания в неделя.

Потвърденият случай идва след поредица други случаи от близките острови, в това число и сред популацията на папуанските пингвини, което засилва риска за колониите.

Аржентинският антарктичен институт е работил с испанските изследователи за тестването на проби взети от мъртви птици, намерени близо до аржентинската база по-рано през тази годината.

Огнище на птичи грип във ферма за пекински патици в Горна Оряховица

Огнище на птичи грип във ферма за пекински патици в Горна Оряховица

Заболелите и контактни птици в обекта ще бъдат умъртвени по хуманен начин