Близо 7500 души от девет държави показаха маскарадните обичаи от своите земи по време на втория ден на международния фестивал "Сурва" в Перник.

От древни времена кукерството остава една от най-обичаните традиции у нас. Вещаещ отминаването на зимата и прогонващ злите сили, обичаят се предава от поколения.

Със специални маски и костюми, кукерите в Перник танцуваха и извършваха обредни действия за здраве и плодородие.

Конкурсната програма започна от ранни зори днес, а площадът в Перник трудно побираше и всички желаещи да се включат, и гости на празника.

В маскарадните игри ограничения няма. В борбата със злите сили се включиха малки и големи, а в сравнение с предни години, този път много от участниците са момичета.

Една от тези девойки е Лили. Тя с гордост заявява, че е кукер и че кукерството дава сила и емоция ,която не може да се сравни с нищо друго.

Да не забравяме, че за изработката на костюмите са нужни много средства, това ни напомня Илия Лалчев, организатор на кукерския клуб от село Мирково. Мъжът е кукер от дете и всяка година събира хора от селото, за да не бъдат забравени традициите на нашите прадеди.

Освен състезателното дефиле, фестивалът предлага изработване на маски и дегустиране на традиционни български ястия .