Еколози забелязаха рекорден за България брой розови фламинги в Източните Родопи.

В началото на седмицата на брега на язовир Студен кладенец в Източните Родопи еколози преброиха общо 53 от екзотичните птици - 14 възрастни и 39 малки.

Снимка 317048

Източник: Фондация "По-диви Родопи"

По принцип розовото фламинго не се среща често в България - екзотичните птици не са редовни посетители на природата ни и обикновено се забелязват само отделни индивиди. Най-близките места, където редовно се среща този топлолюбив и екзотичен вид са в Гърция - езерото Керкини и Порто Лагос.

В последните години обаче птиците все по-често се наблюдават у нас. През миналата зима 13 фламинги са били забелязани около Атанасовското езеро, област Бургас, а в началото на 2017 година в Източните Родопи са били забелязани други 9 птици.

Снимка 317047

Източник: Фондация "По-диви Родопи"

Дългокраката птица обитава основно солени езера, но се среща и в други типове водоеми. Фламингото се храни с ларви на насекоми, планктон и малки ракообразни.

Цветът на фламингото може да варира от светло розово до пурпурно. Розовият цвят на перата се засилва в зависимост от храната, която използва фламингото. Ако тя е богата на червеното солнично раче, то тогава розовият цвят на фламингите е по-силен и контрастен.

Мнозинството от пернатите гости са млади птици и са все още сиви на цвят за разлика от по-възрастните и впечатляващи с цвета си представители на вида.

Снимка 317049

Източник: Фондация "По-диви Родопи"