Руските режисьор и актриса, които в продължение на 12 дни пребиваваха на борда на Международната космическа станция, за да заснемат там първи филм в Космоса, се върнаха благополучно на Земята, предадоха световните агенции.

Спускаемата капсула на руския кораб Союз МС-18, с който пътуваха от МКС кацна тази сутрин в 4,36 ч. по Гринуич в казахстанската степ. В нея пътуваха актрисата Юлия Пересилд, режисьорът Клим Шипенко и космонавтът Олег Новицки. Рътниците са добре. Те вече са напуснали спускаемия апарат, съобщи руската космическа агенция "Роскосмос".

Филмът на Шипенко с участието на Пересилд се нарича "Предизвикателство". В центъра му е жена хирург, която отива на борда на МКС, за да спаси живота на космонавт. Пациентът е поет като роля от космонавта Новицки. Филмът е съвместна продукция на Роскосмос, Първи канал и студио Йелоу, Блек енд уайт. В него са се снимали и руските космонавти Пьотр Дубров и Антон Шкаплеров, които сега останаха на борда на МКС.

След отпътуването на актрисата, режисьора и космонавта Новицки, освен Дубров и Шкаплеров, на МКС остават и астронавтите от НАСА Марк Ванде Хай, Шейн Кимброу и Меган Маккартър, астронавтът от Европейската космическа агенция Тома Песке и астронавтът от Японската космическа агенция Акихико Хошиде.

Руският проект на "космически" филм изпревари конкурентен проект на американците, в който трябваше да участва Том Круз.