Стефка Костадинова бе сред първите личности, удостоени с новоучреденото най-високо държавно звание в спорта „Венец на победителя“, съобщават интернет и Facebook страниците на БОК. Почетният знак ще се връчва на изтъкнати спортисти, треньори, журналисти, ръководители и инвеститори в областта на спорта за особени заслуги към българската държава.

Председателят на БОК получи ценния приз на тържествената церемония „Нощта на шампионите“ в Рейнбоу Плаза, на която Министерството на младежта и спорта и Българският спортен тотализатор раздадоха награди за успехи през миналата година в размер на 200 000 лв.

Стефка Костадинова излезе първа на сцената, където лентата с ордена й бе връчена от министъра на младежта и спорта Красен Кралев. След нея отличени бяха още Любо Ганев, Димитър Пенев, Валентин Златев и Христо Марков, а Валентин Йорданов и Боян Радев бяха окичени с ценния приз малко по рано, по време на турнира „Дан Колов – Никола Петров“.

Почетният знак „Венец на победителя“ е с лента и се носи през рамо. Той представлява медальон с кръгла форма, поставен в розета от син плат.

Изработен е от два вида месинг с покритие, а централната фигура на богинята Нике е изработена от матиран месинг. Върху лентата на почетния знак се закача брошков лъв, също изработен от месинг. Към почетния знак има значка, представляваща умалено негово копие, която удостоверява, че награденият е носител на отличието. Според инструкция, утвърдена в края на 2015 г., удостоверяването с почетен знак се извършва по инициатива на българските спортни федерации, БОК, други спортни или обществени организации, инициативни граждански комитети в областта на спорта и министъра на младежта на спорта.

„Силно съм развълнувана. За мен е изключителна чест да бъда сред първите носителки на подобно високо отличие. Признанието е нещо много важно за всеки, особено за човек, посветил кариерата и живота си на спорта.

Надявам се да има повече българи носители на Почетния знак „Венец на победителя“, а сред следващите призьори да има медалисти от Олимпиадата в Рио,“ заяви веднага след получаването на Почетния знак Стефка Костадинова.

По-късно председателят на БОК връчи премията за „Отбор на България“ на националните волейболисти, като благодари на момчетата и техните треньори за това, че отново обединиха нацията, дариха хората с позитивни емоции и повдигнаха националното самочувствие.

С парични премии бяха наградени още: най-добър „Млад спортист до 14 г.“ – тенисистът Адриан Андреев, най-добър „Млад спортист до 23 г.“ – боксьорът Даниел Асенов, най-добър „Спортист с увреждания“ – гюлетласкачът Ружди Ружди и техните треньори, получили от 5000 до 10 000 лв. С по 50 000 лв бяха премирани: най-добър „Отбор на България“ – волейболните национали, най-добър „Треньор на България“ – Пламен Константинов и най-добър „Спортист на България“ – лекоатлетката Габриела Петрова.