Три кафета на ден са свързани с редица ползи за здравето. Изследвания, базирани на 200 проучвания в световен мащаб, показват, че за пиещите кафе е по-малко вероятно да развият диабет, сърдечни заболявания, деменция и някои видове рак, съобщава The Guardian.

Хората, които пият по три до четири чаши кафе на ден, е вероятно да имат повече ползи за здравето, отколкото вреди в сравнение с неконсумиращите кафе. Учените изтъкват по-нисък риск от преждевременна смърт и сърдечни заболявания.

Три или четири чаши дневно наистина помагат, но с изключение на бременните жени и тези, които лесно могат да получат фрактури. Кафето е една от най-често употребяваните напитки в световен мащаб. За да разбере по-добре въздействието върху здравето, Робин Пуул, специалист по обществено здравеопазване в Британския университет в Саутхемптън, ръководи екип от изследователи в 201 проучвания. Техите проучвания са базирани на наблюдението и изследвания, основани на клинични проучвания по цял свят.

Снимка 325249

Източник: iStock

Синтезират предишни анализи и дават по-ясни обобщения на изследванията по темата. "Пиенето на кафе изглежда е безопасно в рамките на обичайните модели на консумация", е заключението на екипът Пуул в изследването, публикувано в британското медицинско издание BMJ.

Пиенето на повече от три чаши на ден не е свързано с увреждане, но благоприятните ефекти са по-малко изразени. Кафето също е свързано с по-нисък риск от различни видове рак, включително рак на простатата, ендометриума, кожата и черния дроб, както и диабет тип 2, жлъчни камъни и подагра. Най-голяма полза се наблюдава при чернодробни заболявания като цироза на черния дроб.

В свързано изследване, професор Елисео Гуалар от Johns Hopkins Bloomberg в Мериленд пише, че "кафето е безопасно, но задръжте тортата".

Снимка 325250

Източник: iStock

Гуалар твърди, че последно проучване показа, че "консумацията на кафе изглежда като цяло безопасна, но кафето често се консумира с продукти, богати на рафинирани захари и нездравословни мазнини, които могат да допринесат за неблагоприятни за здравето резултати"

"Кафето предотвратява ли хронични заболявания и намалява ли смъртността - просто не знаем. Трябва ли лекарите да препоръчват да се пие кафе, за да се предотврати заболяване и трябва ли хората да започнат да пият кафе по здравословни причини - Отговорът на двата въпроса е "Не", коментира Гуалар.

Екипът на Пуул отбеляза, че тъй като изследването им включва предимно данни от наблюдения, не може да се направи категоричен извод за всяка причина и ефект. Допълват обаче, че техните открития подкрепят други скорошни проучвания свързани с приема на кафе.

Снимка 325247

Източник: iStock